Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szarlotka na kruchym cieście to przepis stosowany od pokoleń, cieszący się niezmienną popularnością. Nic dziwnego, skoro szarlotka to jedno z ulubionych ciast Polaków! Obecnie ma wiele wariacji – z budyniem, galaretką czy pianką z białek. W każdej postaci szarlotka na kruchym cieście, smakować będzie wyśmienicie!

Składniki

Ciasto:
½ kg mąki
1 kostka masła
¾ szklanki cukru
3 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek (antonówki albo szara reneta)
½ szklanki cukru
Szczypta cynamonu
Cukier puder

Opis wykonania

Mąkę i proszek do pieczenia drobno posiekaj z masłem, cukrem, cukrem waniliowym, a następnie dodaj żółtka i śmietanę i zagnieć ciasto. Odłóż 1/3 ciasta i wstaw je na 20 do zamrażalnika, aby stwardniało,  a resztę uformuj na blaszce na ciasto.

Przygotuj masę jabłkową.  Jabłka obierz i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce. Wstaw do garnka, wlej odrobinę wody i na małym ogniu praż jabłka aż zmiękną i stworzą masę. Dodaj cukier oraz cynamon i wymieszaj.

Porada

Jak sprawić, by ciasto nie wysychało podczas pieczenia? Skorzystaj z możliwości, jakie daje funkcja HydroBaking w piekarnikach marki Bosch, która zatrzymuje wilgoć w postaci pary wodnej.



Bosh Logo
Bosh

Ostudzone jabłka wyłóż na ciasto. Odłożone ciasto wyjmij z zamrażalnika i zetrzyj na tarce i obsyp jabłka. Możesz też rozdzielić ciasto na małe kawałki i poukładać je na wierzchu.

Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego na 170 stopni i piecz około 40 minut. Po ostudzeniu ciasta, posyp je cukrem pudrem.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych