Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szarlotka na kruchym cieście to przepis stosowany od pokoleń, cieszący się niezmienną popularnością. Nic dziwnego, skoro szarlotka to jedno z ulubionych ciast Polaków! Obecnie ma wiele wariacji – z budyniem, galaretką czy pianką z białek. W każdej postaci szarlotka na kruchym cieście, smakować będzie wyśmienicie!

Składniki

Ciasto:
½ kg mąki
1 kostka masła
¾ szklanki cukru
3 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek (antonówki albo szara reneta)
½ szklanki cukru
Szczypta cynamonu
Cukier puder

Opis wykonania

Mąkę i proszek do pieczenia drobno posiekaj z masłem, cukrem, cukrem waniliowym, a następnie dodaj żółtka i śmietanę i zagnieć ciasto. Odłóż 1/3 ciasta i wstaw je na 20 do zamrażalnika, aby stwardniało,  a resztę uformuj na blaszce na ciasto.

Przygotuj masę jabłkową.  Jabłka obierz i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce. Wstaw do garnka, wlej odrobinę wody i na małym ogniu praż jabłka aż zmiękną i stworzą masę. Dodaj cukier oraz cynamon i wymieszaj.

Porada

Jak sprawić, by ciasto nie wysychało podczas pieczenia? Skorzystaj z możliwości, jakie daje funkcja HydroBaking w piekarnikach marki Bosch, która zatrzymuje wilgoć w postaci pary wodnej.

Bosh Logo
Bosh

Ostudzone jabłka wyłóż na ciasto. Odłożone ciasto wyjmij z zamrażalnika i zetrzyj na tarce i obsyp jabłka. Możesz też rozdzielić ciasto na małe kawałki i poukładać je na wierzchu.

Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego na 170 stopni i piecz około 40 minut. Po ostudzeniu ciasta, posyp je cukrem pudrem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych