Szarlotka na kruchym cieście
6 porcje
40 min
Łatwe
Składniki
Szarlotka na kruchym cieście
Szarlotka na kruchym cieście
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę i proszek do pieczenia drobno posiekaj z masłem, cukrem, cukrem waniliowym, a następnie dodaj żółtka i śmietanę i zagnieć ciasto. Odłóż 1/3 ciasta i wstaw je na 20 do zamrażalnika, aby stwardniało, a resztę uformuj na blaszce na ciasto.
Przygotuj masę jabłkową. Jabłka obierz i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce. Wstaw do garnka, wlej odrobinę wody i na małym ogniu praż jabłka aż zmiękną i stworzą masę. Dodaj cukier oraz cynamon i wymieszaj.
Porada
Jak sprawić, by ciasto nie wysychało podczas pieczenia? Skorzystaj z możliwości, jakie daje funkcja HydroBaking w piekarnikach marki Bosch, która zatrzymuje wilgoć w postaci pary wodnej.
Ostudzone jabłka wyłóż na ciasto. Odłożone ciasto wyjmij z zamrażalnika i zetrzyj na tarce i obsyp jabłka. Możesz też rozdzielić ciasto na małe kawałki i poukładać je na wierzchu.
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego na 170 stopni i piecz około 40 minut. Po ostudzeniu ciasta, posyp je cukrem pudrem.
Komentarze