


Szarlotka na kruchym cieście to przepis stosowany od pokoleń, cieszący się niezmienną popularnością. Nic dziwnego, skoro szarlotka to jedno z ulubionych ciast Polaków! Obecnie ma wiele wariacji – z budyniem, galaretką czy pianką z białek. W każdej postaci szarlotka na kruchym cieście, smakować będzie wyśmienicie!
Mąkę i proszek do pieczenia drobno posiekaj z masłem, cukrem, cukrem waniliowym, a następnie dodaj żółtka i śmietanę i zagnieć ciasto. Odłóż 1/3 ciasta i wstaw je na 20 do zamrażalnika, aby stwardniało, a resztę uformuj na blaszce na ciasto.
Przygotuj masę jabłkową. Jabłka obierz i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce. Wstaw do garnka, wlej odrobinę wody i na małym ogniu praż jabłka aż zmiękną i stworzą masę. Dodaj cukier oraz cynamon i wymieszaj.
Ostudzone jabłka wyłóż na ciasto. Odłożone ciasto wyjmij z zamrażalnika i zetrzyj na tarce i obsyp jabłka. Możesz też rozdzielić ciasto na małe kawałki i poukładać je na wierzchu.
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego na 170 stopni i piecz około 40 minut. Po ostudzeniu ciasta, posyp je cukrem pudrem.