Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Szczypiorek

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Niepozorny szczypiorek to skarbnica cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych oraz prozdrowotnych właściwości. Ponadto szczypiorek jest niskokaloryczny.

Szczypiorek – właściwości

Swój charakterystyczny zapach i smak szczypior zawdzięcza związkom siarczkowym, działającym przeciwbakteryjnie. Bogactwo witamin K, C oraz A wpływa na poprawę odporności oraz funkcjonowanie układu nerwowego. Może obniżać zły cholesterol, a także działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

Jego charakterystyczny smak wykorzystywany jest do wzmocnienia smaku łagodnych dań, np. jako dodatek do jajecznicy, zupy miso, jako element sałatek czy zielenina do młodych ziemniaków. Szczypiorek to jedna z najłatwiejszych do wyhodowania w domowych warunkach roślin.

Jak uprawiać szczypiorek?

Wyrastającą cebulę wystarczy zasadzić w doniczce lub włożyć do wąskiego naczynia z wodą, w której zanurzony będzie koniec cebuli. Szczypiorek odrośnie także z resztek pęczka dymki. Kanapka z jajkiem na twardo, rzodkiewką i szczypiorkiem, pomidor z cebulką i szczypiorkiem czy twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem to klasyka łatwa, zdrowa i smaczna, którą dzięki własnej hodowli na parapecie i balkonie można zrealizować, kiedy tylko przyjdzie ochota.