Jajka w sosie musztardowym
![Jajka w sosie musztardowym](https://akademiasmaku.pl/storage/7393/conversions/jajka-w-sosie-musztardowym-4561-single.webp)
4 porcje
15 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 4)
Sos musztardowy to świetny dodatek do jajek. Intensywny aromat musztardy wyostrza smak sosu i dodaje niepowtarzalnego charakteru. W Akademii Smaku zaprezentuję mój sprawdzony przepis na pyszny sos musztardowy.
Składniki
3 szt. - jajek
100 g - majonezu
4 łyżki - musztardy Dijon
1 łyżka - śmietany
0,5 łyżeczki - gorczycy
- sól i biały pieprz do smaku
podanie - koperek lub szczypiorek
Jajka w sosie musztardowym
Jajka w sosie musztardowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8894/conversions/e3p2I9rDQ6usmZ-thumb.webp)
Jajka ugotuj na płycie grzewczej na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i przekrój wzdłuż na połówki.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8895/conversions/Sri1ygEoFI9aVC-thumb.webp)
Przygotuj sos – wymieszaj majonez z musztardą i śmietaną. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gorczycą.
Porada
Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8896/conversions/k9zIv0tuNt0eic-thumb.webp)
Jajka polej przygotowanym sosem. Podawaj posypane posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.
Komentarze