Jajka w sosie musztardowym
4 porcje
15 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 4)
Sos musztardowy to świetny dodatek do jajek. Intensywny aromat musztardy wyostrza smak sosu i dodaje niepowtarzalnego charakteru. W Akademii Smaku zaprezentuję mój sprawdzony przepis na pyszny sos musztardowy.
Składniki
3 szt. - jajek
100 g - majonezu
4 łyżki - musztardy Dijon
1 łyżka - śmietany
0,5 łyżeczki - gorczycy
- sól i biały pieprz do smaku
podanie - koperek lub szczypiorek
Jajka w sosie musztardowym
Jajka w sosie musztardowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jajka ugotuj na płycie grzewczej na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i przekrój wzdłuż na połówki.
Przygotuj sos – wymieszaj majonez z musztardą i śmietaną. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gorczycą.
Porada
Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.
Jajka polej przygotowanym sosem. Podawaj posypane posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.
Komentarze