Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Tofu

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Tofu to rodzaj sprasowanego twarogu, który powstaje ze zmielonej soi lub mleka sojowego. Produkt ten jest ulubionym składnikiem dań wegetariańskich i wegańskich, ponieważ zawiera dużo białka i witamin, m.in. B i E, a także żelazo, potas i sód. Chociaż tofu smakuje bardzo neutralnie to odpowiednio przyrządzone może być przepyszne. Jeśli zastanawiasz się, jak dobrze przyrządzić tofu to poniżej znajdziesz przydatne wskazówki.

Pomysły na tofu

W sklepach dostępne są różne rodzaje tofu: twarde, miękkie, wędzone, z przyprawami lub innymi dodatkami, jedwabiste oraz smażone, grillowane i marynowane. W zależności od rodzaju jest wiele możliwości na jego przyrządzenie. Aby potrawy z tofu zachwyciły Twoich gości, musisz pamiętać o wcześniejszym odsączeniu produktu z wody. Nie dotyczy to jedynie tofu jedwabistego, które jest bardzo miękkie i łatwo się rozpada. Odsączony z wody produkt lepiej pochłania smak przypraw i dodatków. Dzięki temu, że tofu samo w sobie właściwie nie ma smaku to świetnie odnajduje się zarówno w słodkich, jak i w słonych potrawach. Można je z powodzeniem panierować, podać jako kotlet do ziemniaków i surówki lub użyć do sernika. Tofu doskonale nadaje się również do marynowania. Idealna marynata składa się z oleju, ziół i przypraw, a w zależności od preferencji smakowych może być pikantna lub łagodna.