Tofu
Tofu to rodzaj sprasowanego twarogu, który powstaje ze zmielonej soi lub mleka sojowego. Produkt ten jest ulubionym składnikiem dań wegetariańskich i wegańskich, ponieważ zawiera dużo białka i witamin, m.in. B i E, a także żelazo, potas i sód. Chociaż tofu smakuje bardzo neutralnie to odpowiednio przyrządzone może być przepyszne. Jeśli zastanawiasz się, jak dobrze przyrządzić tofu to poniżej znajdziesz przydatne wskazówki.
Pomysły na tofu
W sklepach dostępne są różne rodzaje tofu: twarde, miękkie, wędzone, z przyprawami lub innymi dodatkami, jedwabiste oraz smażone, grillowane i marynowane. W zależności od rodzaju jest wiele możliwości na jego przyrządzenie. Aby potrawy z tofu zachwyciły Twoich gości, musisz pamiętać o wcześniejszym odsączeniu produktu z wody. Nie dotyczy to jedynie tofu jedwabistego, które jest bardzo miękkie i łatwo się rozpada. Odsączony z wody produkt lepiej pochłania smak przypraw i dodatków. Dzięki temu, że tofu samo w sobie właściwie nie ma smaku to świetnie odnajduje się zarówno w słodkich, jak i w słonych potrawach. Można je z powodzeniem panierować, podać jako kotlet do ziemniaków i surówki lub użyć do sernika. Tofu doskonale nadaje się również do marynowania. Idealna marynata składa się z oleju, ziół i przypraw, a w zależności od preferencji smakowych może być pikantna lub łagodna.