


"Nudle w bulionie" czyli gruby, pszenny makaron UDON w aromatycznym, japońskim kakejiru -mojej roboty z chrupiącym kurczakiem karaage i kimchi.
*Kurczak karaage- (pokroić na kawałki 2/1cm) marynata: łyżka tartego imbiru, ząbek czosnku starty, 2 łyżki soji, łyżka sake, 2 łyżki cukru- 05 kg trybowanych udek bez skóry Dobrze, jak kurczak poleży kilka godzin w tym. Po czasie obtaczamy udka w mące ziemniaczanej i smażymy na głębokim tłuszczu. * Bulion-Do 1,5 litra dashi dodać: Mirin 5 łyżek, cukier 5 łyżek, soja 120-150 ml, sól 1 łyżeczka - po zagotowaniu schichimi 2 łyżeczki. *Udon sparzyć wodą 5-6min, odcedzić i zalać bulionem- tak, żeby przykryć makaron. Wkładamy listek nori, układamy pokrojoną w kwiatki marchewkę, oshinko, szczypior, bambus, kukurydzę, tofu, kimchi, kombu, posypujemy sezamem i shichimi. Jeżeli kurczaka odrazu wsadzimy do makaronu szybko rozmięknie, lepiej zanurzać każdy kawałek osobko jedząc pokolei. Można dodać inne składniki, które lubicie- np. kampio, shitake, korzeń lotosu, tempurę, krewetki itp. Smacznego