Udon kakejiru
4 porcje
40 min
Łatwe
"Nudle w bulionie" czyli gruby, pszenny makaron UDON w aromatycznym, japońskim kakejiru -mojej roboty z chrupiącym kurczakiem karaage i kimchi.
Składniki
600 g Makaron-Udon,
1,5 l dashi- bulion rybny (heblowane płatki katsobushi ryby bonito i wodorosty kombu) można kupić także gotowy bulion
5 łyżka Mirin
6 łyżka Cukier
150 ml Sos sojowy
1 łyżeczka Sól
3 łyżeczka Shichimi Togarashi
4 szt. Nori
1 szt. Oshinko
4 garść Kombu
8 szt. Kukurydza mini
200 g Tofu
200 g Pędy bambusa
4 łyżka Sezam czarny i biały
1 szt. Szczypior gruby-pęczek
1-2 szt. marchwew al dente
100 g Kimchi
0,5 kg trybowane udka z kurczaka bez skóry
200 g mąka ziemniaczana
1 łyżka tarty imbir
1 ząbek szt. Czosnek tarty
1 łyżka Sake
200 ml Olej
Udon kakejiru
Udon kakejiru
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
*Kurczak karaage- (pokroić na kawałki 2/1cm) marynata: łyżka tartego imbiru, ząbek czosnku starty, 2 łyżki soji, łyżka sake, 2 łyżki cukru-
05 kg trybowanych udek bez skóry
Dobrze, jak kurczak poleży kilka godzin w tym. Po czasie obtaczamy udka w mące ziemniaczanej i smażymy na głębokim tłuszczu.
* Bulion-Do 1,5 litra dashi dodać: Mirin 5 łyżek, cukier 5 łyżek, soja 120-150 ml, sól 1 łyżeczka - po zagotowaniu schichimi 2 łyżeczki.
*Udon sparzyć wodą 5-6min, odcedzić i zalać bulionem- tak, żeby przykryć makaron. Wkładamy listek nori, układamy pokrojoną w kwiatki marchewkę, oshinko, szczypior, bambus, kukurydzę, tofu, kimchi, kombu, posypujemy sezamem i shichimi.
Jeżeli kurczaka odrazu wsadzimy do makaronu szybko rozmięknie, lepiej zanurzać każdy kawałek osobko jedząc pokolei.
Można dodać inne składniki, które lubicie- np. kampio, shitake, korzeń lotosu, tempurę, krewetki itp.
Smacznego
Komentarze