Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Truskawki

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Truskawki to jedne z najbardziej popularnych owoców uprawianych w Polsce. Powstały na skutek skrzyżowania dwóch gatunków poziomek: wirginijskiej i chilijskiej. Nazwa tego owocu pochodzi od słowa “truskać”, co dawniej znaczyło “łamać się”. W określeniu tym nie chodziło jednak o sam owoc, a jego delikatne pędy.

 

Zbawienny wpływ na zdrowie

 

Komu zaleca się jedzenie truskawek? Ze względu na ich bogate wartości odżywcze, wskazane są dla osób, które chcą zgubić zbędne kalorie. Dodatkowo, truskawki wspomagają pracę jelit, poprawiają trawienie oraz są cennym źródłem witamin, żelaza, wapnia i fosforu. Ich spożywanie pozytywnie wpływa także na poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejsza ryzyko zawału czy miażdżycy.

 

Przetwory z truskawek – kto ich nie kocha?

 

To chyba ulubione owoce Polaków i nie tylko! Przetwory truskawkowe od dziesięcioleci są u nas niezmiennie najpopularniejsze. Truskawki to owoce zawierające witaminę C i wiele mikroelementów, ale i tak najważniejszy w nich jest niesamowity smak i aromat. Ponadto truskawki zawierają znikomą liczbę kalorii, tylko około 25 w 100 g. Masz ochotę na koktajl z truskawek? Proszę bardzo, Akademia Smaku przychodzi z pomocą!

 

Jak zrobić dżem truskawkowy i wiele innych przetworów z truskawek?

 

Tego wszystkiego możesz dowiedzieć się w Akademii Smaku. Do wyboru u nas masz dania wytrawne z truskawkami, ale też typowe desery i koktajle. Na początek proponujemy klasyczny, tradycyjny przepis na dżem truskawkowy, ale jeśli masz ochotę na więcej przetworów z truskawek i dań z ich dodatkiem, koniecznie sięgnij po przepisy na: 

 

  • knedle, 

  • ciasto kokosowe z truskawkami, 

  • tartę z truskawkami i kremem waniliowym. 

  • koktajl z truskawek i jarmużu,

  • truskawkowe sushi.

 

Pamiętaj, że te owoce smakują świetnie w zasadzie w każdym połączeniu. Bardziej wykwintne i mniej oczywiste dania, które proponujemy w ich dodatkiem to: 

 

  • pierogi z bobem i ricottą, 

  • chłodnik z owoców lata, 

  • słodka kasza gryczana, 

  • sernik z truskawkami… ale bez sera. 

 

Gdy już wypróbujesz tych wszystkich ciekawych połączeń, nie zapomnij o truskawkowych lodach – u nas wersja bez glutenu i nabiału!