Tuńczyk
Tuńczyk to jedna z największych ryb morskich. Ryba ta jest źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, witamin A i D oraz z grupy B. Jednak ze względu na zanieczyszczenie mórz może gromadzić w sobie metylortęć, która jest szkodliwa dla ludzi, dlatego powinny na niego szczególnie uważać kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Jak przyrządzać tuńczyka?
Przygotowując dania z tuńczykiem trzeba zwrócić uwagę na sposób jego przyrządzenia. Stanowczo odradzane jest jego smażenie, ponieważ wtedy traci większość zdrowotnych właściwości. Najlepiej tuńczyka upiec lub ugrillować i dodać do niego ryż czy też kaszę kuskus. Poznaj nasze przepisy na potrawy z tuńczykiem!
Makaron z tuńczykiem
Makaron z tuńczykiem, czyli z włoskiego pasta al tonno to proste i pyszne danie. Do przygotowania tej potrawy wystarczy opakowanie makaronu, tuńczyk w puszce oraz cebula, czosnek i pomidory. Danie można posypać tartym parmezanem i uzupełnić filecikami anchois.
Sałatka z tuńczykiem
Sałatka z tuńczykiem może przybierać różne formy w zależności od dodanych składników. Dla osób lubiących słodkości warto połączyć tuńczyka z brzoskwiniami. Z kolei miłośnicy wytrawnych dań mogą przyrządzić tuńczyka z warzywami konserwowymi, ogórkami, jajkiem i majonezem. Należy pamiętać, aby przed zakupem tuńczyka w puszcze najpierw uważnie sprawdzić skład na etykiecie opakowania. Ważne jest, żeby produkt miał jak najwięcej zawartości mięsa oraz składników odżywczych.
Rodzaje tuńczyka
Na polskim rynku dostępne są trzy gatunki tej ryby:
- tuńczyk biały,
- tuńczyk żółtopłetwy
- oraz tuńczyk pasiasty – bonito.