Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

A wtedy tuńczyk zaśpiewał: ''Przez te warzywa, warzywa zielone ooooszalaaaałem''.

A wtedy tuńczyk zaśpiewał: ''Przez te warzywa, warzywa zielone ooooszalaaaałem''.
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Stek z tuńczyka na oryginalnym hummusie z wasabi w towarzystwie zielonych warzyw.

Składniki

2 szt. Świeże steki z tuńczyka
1 łyżeczka Sól himalajska
5 szczypta Pieprz świeżo mielony
2 szt. Starta skórka z limonki
6 łyżka Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
1/2 szklanka Prażona ciecierzyca
1/2 szklanka Prażony groszek
1/2 łyżeczka Wasabi
4 szt. Ząbków czosnku
2 szt. Limonki
4 łyżka Pasty tahini gotowej lub domowej
1 łyżeczka Mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
1 szklanka Fasoli mung
500 g Groszek śnieżny
1 szt. Kalafior romanesco
13 szt. Szparagi zielone
2 garść Kiełki lucerny
4 szt. Ogórków kiszonych
1 łyżka Orzeszki arachidowe
1 szt. Bazylia świeża

Opis wykonania

1). Pesto: Prażoną ciecierzycę i prażony groszek mielimy na drobny pył. Mieszamy w misce z domową (u mnie) lub kupioną pastą tahini, sokiem z jednej limonki, czteroma łyżkami oliwy z oliwek, wasabi, łyżeczką kuminu oraz zmielonymi dwoma ząbkami czosnku. Dokładnie mieszamy, ewentualnie dolewamy zimnej wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Sól, pieprz do smaku. 2). Fasolę mung gotujemy do miękkości (ok 25min.). Blendujemy duży pęczek świeżej bazylii z dwowa ząbkami czosnku i łyżką prażonych orzechów arachidowych. Mieszkamy z ciepłą fasolą. Sól, pieprz do smaku. 3). Kalafior romanesco, groszek śnieżny, szparagi (myjemy, osuszamy, kroimy) - krótko blanszujemy na patelni na łyżce oliwy, solimy i pieprzymy do smaku. 4). Steki z tuńczyka kroimy w gube kostki, Osuszamy i opruszamy solą, pieprzem i startą skórką z limonki. Smażymy na oliwie z oliwek z dwóch stron po ok 2 min, lub mniej dla lubiących krwiste steki. Podajemy ze świeżą limonką do wyciśnięcia. 5). Potrawę układamy na hummusie, dodajemy ulubione zioła i dodatki ( u mnie: kiełki lucerny, ogórek kiszony, orzeszki arachidowe).

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych