A wtedy tuńczyk zaśpiewał: ''Przez te warzywa, warzywa zielone ooooszalaaaałem''.
4 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
A wtedy tuńczyk zaśpiewał: ''Przez te warzywa, warzywa zielone ooooszalaaaałem''.
A wtedy tuńczyk zaśpiewał: ''Przez te warzywa, warzywa zielone ooooszalaaaałem''.
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1). Pesto: Prażoną ciecierzycę i prażony groszek mielimy na drobny pył. Mieszamy w misce z domową (u mnie) lub kupioną pastą tahini, sokiem z jednej limonki, czteroma łyżkami oliwy z oliwek, wasabi, łyżeczką kuminu oraz zmielonymi dwoma ząbkami czosnku. Dokładnie mieszamy, ewentualnie dolewamy zimnej wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Sól, pieprz do smaku. 2). Fasolę mung gotujemy do miękkości (ok 25min.). Blendujemy duży pęczek świeżej bazylii z dwowa ząbkami czosnku i łyżką prażonych orzechów arachidowych. Mieszkamy z ciepłą fasolą. Sól, pieprz do smaku. 3). Kalafior romanesco, groszek śnieżny, szparagi (myjemy, osuszamy, kroimy) - krótko blanszujemy na patelni na łyżce oliwy, solimy i pieprzymy do smaku. 4). Steki z tuńczyka kroimy w gube kostki, Osuszamy i opruszamy solą, pieprzem i startą skórką z limonki. Smażymy na oliwie z oliwek z dwóch stron po ok 2 min, lub mniej dla lubiących krwiste steki. Podajemy ze świeżą limonką do wyciśnięcia. 5). Potrawę układamy na hummusie, dodajemy ulubione zioła i dodatki ( u mnie: kiełki lucerny, ogórek kiszony, orzeszki arachidowe).
Komentarze