Wiśnie
Wiśnie to czerwone okrągłe i niewielkie owoce, nazywane także – z powodu podobieństwa w wyglądzie – „kuzynkami czereśni”. Niestety sezon na wiśnie jest bardzo krótki, bo trwa tylko miesiąc...
Czytaj więcej
Wiśnie to czerwone okrągłe i niewielkie owoce, nazywane także – z powodu podobieństwa w wyglądzie – „kuzynkami czereśni”. Niestety sezon na wiśnie jest bardzo krótki, bo trwa tylko miesiąc – tymi pysznymi owocami możemy cieszyć się jedynie w lipcu.
Wiśnie – właściwości
Owoce te składają się z wody aż w 82%, jednak pozostałe 18% to solidna dawka wartości odżywczych. Co znajdziemy w wiśniach? Witaminy C, B6, A, E i K, a także wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Ponadto wiśnie wykazują działanie antynowotworowe, gdyż neutralizują wolne rodniki, podobno pomagają również w walce z bezsennością. Owoce te wspomagają pracę serca, a właściwie układu sercowo-naczyniowego, za sprawą antocyjanów, błonnika, potasu i witaminy C.
Co zrobić z wiśni
Ze względu na właściwości zdrowotne warto maksymalnie wykorzystać wiśnie w kuchni. Można oczywiście spożywać je na surowo, lecz doskonale sprawdzą się w formie słodkiego deseru pod kruszonką lub jako ciasto z wiśniami – drożdżowe lub kruche. Owoce te doskonale pasują również do ciasta czekoladowego. Można zrobić z nich także gorący mus do lodów i deserów. Doskonałym pomysłem na wykorzystanie tych czerwonych owoców jest kompot z wiśni – słodko -kwaśny napój, idealny na ugaszenie pragnienia w upalne dni.