


Soczysty schab to prawdziwy rarytas dla wszystkich miłośników mięsnych potraw. Mięso rozpływające się w ustach uzyskasz, marynując je przez kilka godzin przed wstawieniem do piekarnika. Marynaty mogą być przeróżne. Dziś proponuję schab w marynacie z miodem i musztardą.
Schab opłucz, osusz. Następnie natnij nożem górną powierzchnię mięsa.
W misce wymieszaj: musztardę, miód, sos sojowy, oliwę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Mięso natrzyj solą, pieprzem i nałóż równomiernie całą marynatę. Odstaw na 2–3 godziny do lodówki – najlepiej na całą noc.
Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Schab wyłóż do formy żaroodpornej i piecz przez około godzinę.
Gdy schab będzie już gotowy, piekarnik wyłącz i pozostaw w nim mięso na 15–30 minut. Bardzo ważne, aby nie kroić go od razu.