Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Schab w miodowo musztardowej marynacie

Schab w miodowo musztardowej marynacie
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3.83 (Liczba ocen: 24)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Soczysty schab to prawdziwy rarytas dla wszystkich miłośników mięsnych potraw. Mięso rozpływające się w ustach uzyskasz, marynując je przez kilka godzin przed wstawieniem do piekarnika. Marynaty mogą być przeróżne. Dziś proponuję schab w marynacie z miodem i musztardą.

Składniki

1 kg - schabu
2 łyżki - musztardy Dijon
2 łyżki - miodu
2 łyżki - oliwy
3 ząbki - czosnku
2 - liście laurowe
3 ziarna - ziela angielskiego
0,5 łyżki - sosu sojowego
0,5 łyżeczki - soli
0,5 łyżeczki - pieprzu grubo zmielonego

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
423 kcal
Tłuszcz
15.85 g
Węglowodany
12.08 g
Błonnik
58.1 g
Białko
0.1 g
Sól
1.88 g

Opis wykonania

1

Schab opłucz, osusz. Następnie natnij nożem górną powierzchnię mięsa.

2

W misce wymieszaj: musztardę, miód, sos sojowy, oliwę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Mięso natrzyj solą, pieprzem i nałóż równomiernie całą marynatę. Odstaw na 2–3 godziny do lodówki – najlepiej na całą noc.

Porada

Upieczenie kruchego i soczystego mięsa może być problematyczne. Jest na to sposób! Skorzystaj z termosondy PerfectRoast w piekarnikach marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
3

Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Schab wyłóż do formy żaroodpornej i piecz przez około godzinę.

4

Gdy schab będzie już gotowy, piekarnik wyłącz i pozostaw w nim mięso na 15–30 minut. Bardzo ważne, aby nie kroić go od razu.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 3.83, Liczba ocen: 24
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
fiziowaaa
Pycha, bardzo smaczny
PatrycjaK
Idealny, bardzo smaczny. Lubię wszystko z musztardą. Miód dodaje wyjątkowego smaku. Pyszka
roberto
mniaaam, nigdy nie jadłem takiego dobrego schabu. Przepięknie pachniało w całym domu. Rozpływa się aż w ustach. Polecam każdemu.