Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Schab w miodowo musztardowej marynacie

Opis wykonania

Soczysty schab to prawdziwy rarytas dla wszystkich miłośników mięsnych potraw. Mięso rozpływające się w ustach uzyskasz, marynując je przez kilka godzin przed wstawieniem do piekarnika. Marynaty mogą być przeróżne. Dziś proponuję schab w marynacie z miodem i musztardą.

Schab w miodowo musztardowej marynacie - krok 1

Schab opłucz, osusz. Następnie natnij nożem górną powierzchnię mięsa.

Schab w miodowo musztardowej marynacie - krok 2

W misce wymieszaj: musztardę, miód, sos sojowy, oliwę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj ziele angielski i liść laurowy. Mięso natrzyj solą, pieprzem i nałóż równomiernie całą marynatę. Odstaw na 2-3 godziny do lodówki - najlepiej na całą noc.

Schab w miodowo musztardowej marynacie - krok 3

Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Schab wyłóż do formy żaroodpornej i piecz przez około godzinę.

Schab w miodowo musztardowej marynacie - krok 4

Gdy schab będzie już gotowy, piekarnik wyłącz i pozostaw w nim mięso na 15-30 minut. Bardzo ważne, aby nie kroić go od razu.