Ligawa wołowa
6 porcje
90 min
Średnie
3.56 (Ilość ocen: 9)
Składniki
Wartości odżywcze
Ligawa wołowa
Ligawa wołowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mięso umyj, osusz. Wymieszaj oliwę z octem balsamicznym. Ligawę natrzyj pieprzem oraz posiekanym rozmarynem i majerankiem. Przełóż do naczynia i polej marynatą. Odstaw do lodówki na kilka godzin. W międzyczasie możesz przekręcić mięso, aby nasiąknęło równomiernie z obu stron.
Przygotuj patelnię, wlej odrobinę oleju. Na rozgrzany tłuszcz połóż mięso odcedzone z marynary i obsmaż z każdej strony na brązowy kolor. Odłóż żeby przestygło.
Porada
Solenie mięsa przed smażeniem czy po jest kwestią sporną, dlatego w tym przepisie sól dodajemy już po pierwszej obróbce termicznej, a przed włożeniem ligawy do piekarnika.
Cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek pokrój na plastry.
Mięso przełóż do rękawa do pieczenia mięsa, natrzyj solą i umieść z naczyniu żaroodpornym. Na wiechu ułóż cebulę i czosnek, polej pozostałą marynatą.
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni i piecz przez godzinę (zgodnie z zasadą: 1 kilogram mięsa = 1 godzina pieczenia). Pieczenie ligawy wołowej możesz przedłużyć o dodatkowe 10-15 minut, aby mieć pewność, że mięso będzie w środku miękkie i soczyste. Rozetnij, a następnie rozchyl rękaw i dopiecz całość, aby cebula oraz czosnek były bardziej chrupiące. Po upływie wskazanego czasu wyjmij ligawę z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Jak dobrać temperaturę pieczenia do wagi dania? Nie musisz się już nad tym zastanawiać! Pozwól systemowi AutoPilot w piekarnikach marki Bosch zrobić to za Ciebie.
Komentarze