Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ligawa wołowa

Opis wykonania

Ligawa wołowa według poniższego przepisu jest soczysta, miękka i rozpływa się w ustach. Mięso jest lekko różowe w środku, z przypieczoną cebulką na wierzchu. Pokrojoną w grube plastry ligawę możesz podawać do obiadu, z dodatkiem gotowanych ziemniaków i surówki z czerwonej kapusty jest przepyszna. Dzięki marynacie z octu balsamicznego i aromatycznym ziołom, którymi nacieramy mięso, ligawa wołowa jest krucha i delikatna. Pieczone w rękawie mięso pozostaje soczyste, a cały aromat i smak ziół zachowuje się w środku. Wypróbuj sprawdzony sposób na ligawę i zaskocz bliskich nowym sposobem na przepyszne mięso wołowe.

1

Mięso umyj, osusz. Wymieszaj oliwę z octem balsamicznym. Ligawę natrzyj pieprzem oraz posiekanym rozmarynem i majerankiem. Przełóż do naczynia i polej marynatą. Odstaw do lodówki na kilka godzin. W międzyczasie możesz przekręcić mięso, aby nasiąknęło równomiernie z obu stron.

2

Przygotuj patelnię, wlej odrobinę oleju. Na rozgrzany tłuszcz połóż mięso odcedzone z marynary i obsmaż z każdej strony na brązowy kolor. Odłóż żeby przestygło.

3

Cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek pokrój na plastry.

4

Mięso przełóż do rękawa do pieczenia mięsa, natrzyj solą i umieść z naczyniu żaroodpornym. Na wiechu ułóż cebulę i czosnek, polej pozostałą marynatą.

5

Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni i piecz przez godzinę (zgodnie z zasadą: 1 kilogram mięsa = 1 godzina pieczenia). Pieczenie ligawy wołowej możesz przedłużyć o dodatkowe 10-15 minut, aby mieć pewność, że mięso będzie w środku miękkie i soczyste. Rozetnij, a następnie rozchyl rękaw i dopiecz całość, aby cebula oraz czosnek były bardziej chrupiące. Po upływie wskazanego czasu wyjmij ligawę z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.