Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ligawa wołowa według poniższego przepisu jest soczysta, miękka i rozpływa się w ustach. Mięso jest lekko różowe w środku, z przypieczoną cebulką na wierzchu. Pokrojoną w grube plastry ligawę możesz podawać do obiadu, z dodatkiem gotowanych ziemniaków i surówki z czerwonej kapusty jest przepyszna. Dzięki marynacie z octu balsamicznego i aromatycznym ziołom, którymi nacieramy mięso, ligawa wołowa jest krucha i delikatna. Pieczone w rękawie mięso pozostaje soczyste, a cały aromat i smak ziół zachowuje się w środku. Wypróbuj sprawdzony sposób na ligawę i zaskocz bliskich nowym sposobem na przepyszne mięso wołowe.

Składniki

1 kg ligawy wołowej
6 średnich cebul
3 ząbki czosnku
4 gałązki świeżego rozmarynu
Łyżeczka otartego majeranku
100ml oliwy z oliwek
200ml octu balsamicznego
Pieprz, sól

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
385 kcal
Tłuszcz
21.2 g
Węglowodany
8.8 g
Błonnik
38.9 g
Białko
3.1 g
Sól
2 g

Opis wykonania

Mięso umyj, osusz. Wymieszaj oliwę z octem balsamicznym. Ligawę natrzyj pieprzem oraz posiekanym rozmarynem i majerankiem. Przełóż do naczynia i polej marynatą. Odstaw do lodówki na kilka godzin. W międzyczasie możesz przekręcić mięso, aby nasiąknęło równomiernie z obu stron.

Przygotuj patelnię, wlej odrobinę oleju. Na rozgrzany tłuszcz połóż mięso odcedzone z marynary i obsmaż z każdej strony na brązowy kolor. Odłóż żeby przestygło.

Porada

Solenie mięsa przed smażeniem czy po jest kwestią sporną, dlatego w tym przepisie sól dodajemy już po pierwszej obróbce termicznej, a przed włożeniem ligawy do piekarnika.

Bosh Logo
Bosh

Cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek pokrój na plastry.

Mięso przełóż do rękawa do pieczenia mięsa, natrzyj solą i umieść z naczyniu żaroodpornym. Na wiechu ułóż cebulę i czosnek, polej pozostałą marynatą.

Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni i piecz przez godzinę (zgodnie z zasadą: 1 kilogram mięsa = 1 godzina pieczenia). Pieczenie ligawy wołowej możesz przedłużyć o dodatkowe 10-15 minut, aby mieć pewność, że mięso będzie w środku miękkie i soczyste. Rozetnij, a następnie rozchyl rękaw i dopiecz całość, aby cebula oraz czosnek były bardziej chrupiące. Po upływie wskazanego czasu wyjmij ligawę z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Jak dobrać temperaturę pieczenia do wagi dania? Nie musisz się już nad tym zastanawiać! Pozwól systemowi AutoPilot w piekarnikach marki Bosch zrobić to za Ciebie.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych