Ziemniaki
Ziemniak to warzywo z wieloletnią historią. Do Europy zawitał w XVI wieku, jednak pierwszy raz odkryto go w Andach prawie osiem tysięcy lat temu. Niegdyś ziemniaki uważane były za pokarm dla ubogi i zbędny składnik diety. Dziś jednak, szczególnie w Polsce, cieszą się bardzo dużą popularnością i nic w tym dziwnego, bo wbrew obiegowej opinii, ziemniaki to źródło wielu witamin i składników odżywczych. Najbardziej ceni się je za bogatą zawartość potasu i witaminy C. Nieprawdą jest zatem stwierdzenie, że ziemniaki tuczą. To dodatki, z którymi je serwujemy potęgują bilans kaloryczny w diecie.
Polacy, a już szczególnie mieszkańcy okolic Poznania, to istni miłośnicy ziemniaków i potraw z ziemniaków. Obiad bez ziemniaków dla większości z nas nie ma racji bytu! Ale jak to zrobić, by dania z ziemniaków stały się różnorodne i przestały być monotonne?
Ziemniaki – kalorie potrzebne Polakom
Przede wszystkim skorzystać z inspiracji przygotowanych przez Akademię Smaku! Ziemniaki warto jeść nie tylko ze względu na smak i różnorodność ich zastosowania, a także nie tylko przez nasze polskie tradycje. To źródło dobrze przyswajalnej energii dla organizmu. Zawierają także potas, magnez, witaminę C… to istna kopalnia zdrowia, o ile nie zjadamy ich jedynie w postaci głęboko smażonych frytek.
Co można zrobić z ziemniaków?
Potrawy z ziemniaków dzielimy na takie, w których ziemniaki to baza dania oraz takie, gdzie te warzywa są „tylko” dodatkiem, który łatwo wymienić na inny. Do pierwszej grupy z pewnością możemy zaliczyć:
-
babkę ziemniaczaną,
-
zapiekanki ziemniaczane,
-
zupy na bazie ziemniaków (kartoflanka),
-
ziemniaczane kluski,
-
ruskie pierogi.
Natomiast można przygotowywać też dania z ziemniaków, w których ziemniaki nie są nieodzowne, ale z pewnością bardzo dane potrawy wzbogacają. Spośród nich szczególnie polecamy:
-
placki ziemniaczane (ziemniaki możesz tu zamienić na przykład na cukinię),
-
zupę z pomidorów malinowych (równie aromatyczna zarówno bez, jak i z dodatkiem ziemniaków),
-
dorsza na puree ziemniaczanym, w którym puree możesz zamienić na dyniowe, marchwiowe, z bobu czy innego warzywa.