Zupa dyniowa z grzybami mun i makaronem
4 porcje
55 min
Łatwe
Delikatna zupa dyniowa, lekko pikantna, z dodatkiem chrupiących grzybów mun. Kuchnia orientalna przychodzi do nas w różnych formach - oto jedna z nich!
Składniki
Składniki na zupę
470 g puree z dyni
500 ml wywar warzywny
15 g suszone grzyby mun
150 ml mleko kokosowe
1 łyżeczka cukier trzcinowy
pasta ziołowa
sól, pieprz
Składniki na pastę ziołową
2 szt. czerwona papryczka chilli
1 łyżeczka starty imbir
3 szt. czosnek
1/2 łyżeczka zmielone nasiona kolendry
1/4 łyżeczka kmin rzymski
1/2 łyżeczka słodka papryka
1/4 łyżeczka kurkuma
1/2 łyżeczka suszona trawa cytrynowa
1/3 łyżeczka sól
2 i 1/2 łyżka olej
Dodatkowo
ugotowany makaron
natka pietruszki
Zupa dyniowa z grzybami mun i makaronem
Zupa dyniowa z grzybami mun i makaronem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Grzyby mun namoczyć w gorącej wodzie przez 20 minut. Po tym czasie przecedzić i pokroić na wąskie paski. Wszystkie składniki na pastę ziołową zmiksować za pomocą blendera lub rozetrzeć w moździerzu. Na rozgrzaną patelnię wyłożyć pastę ziołową, podsmażyć ją przez minutę. Bulion warzywny i puree z dyni zagotować, dodać podsmażoną pastę ziołową i grzyby mun. Całość gotować, na średnim ogniu, przez 10 minut. Po tym czasie wlać mleko kokosowe i gotować jeszcze 5 minut, na niewielkim ogniu. Doprawić pieprzem i solom. Zupę podawać z makaronem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Komentarze