Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Zupa dyniowa z grzybami mun i makaronem

Zupa dyniowa z grzybami mun i makaronem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

55 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Delikatna zupa dyniowa, lekko pikantna, z dodatkiem chrupiących grzybów mun. Kuchnia orientalna przychodzi do nas w różnych formach - oto jedna z nich!

Składniki

Składniki na zupę
470 g puree z dyni
500 ml wywar warzywny
15 g suszone grzyby mun
150 ml mleko kokosowe
1 łyżeczka cukier trzcinowy
pasta ziołowa
sól, pieprz
Składniki na pastę ziołową
2 szt. czerwona papryczka chilli
1 łyżeczka starty imbir
3 szt. czosnek
1/2 łyżeczka zmielone nasiona kolendry
1/4 łyżeczka kmin rzymski
1/2 łyżeczka słodka papryka
1/4 łyżeczka kurkuma
1/2 łyżeczka suszona trawa cytrynowa
1/3 łyżeczka sól
2 i 1/2 łyżka olej
Dodatkowo
ugotowany makaron
natka pietruszki

Opis wykonania

Grzyby mun namoczyć w gorącej wodzie przez 20 minut. Po tym czasie przecedzić i pokroić na wąskie paski. Wszystkie składniki na pastę ziołową zmiksować za pomocą blendera lub rozetrzeć w moździerzu. Na rozgrzaną patelnię wyłożyć pastę ziołową, podsmażyć ją przez minutę. Bulion warzywny i puree z dyni zagotować, dodać podsmażoną pastę ziołową i grzyby mun. Całość gotować, na średnim ogniu, przez 10 minut. Po tym czasie wlać mleko kokosowe i gotować jeszcze 5 minut, na niewielkim ogniu. Doprawić pieprzem i solom. Zupę podawać z makaronem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych