Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Sałatka z kaszą pęczak, świeżymi warzywami, nektarynką i bakaliami

Sałatka z kaszą pęczak, świeżymi warzywami, nektarynką i bakaliami
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szybka w przygotowaniu, niezwykle aromatyczna i naładowana witaminami sałatka na bazie soczystego kurczaka, zdrowej kaszy i świeżych warzyw.

Składniki

200 g kaszy jęczmiennej pęczak
400 g fileta z kurczaka
nektarynki
zielony ogórek
czerwona cebula
pęczek rzodkiewki
35 g suszonej żurawiny
35 g rodzynek
40 g migdałów
pęczek szczypiorku
pęczek natki z pietruszki
garść świeżego posiekanego tymianku
2 łyżka oleju kokosowego
sól pieprz
3 łyżka Sos: oliwy z oliwek
2 łyżeczka musztardy sarepskiej
2 łyżeczka musztardy miodowej
2 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka miodu
świeżo zmielony pieprz sól

Opis wykonania

1. Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą, pieprzem, świeżym, posiekanym tymiankiem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju kokosowym. 2. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. 3. Nektarynki obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. 4. Ogórka obrać ze skóry, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać. 5. Migdały zalać wrzątkiem pozostawić na kilka minut, a następnie obrać ze skórki i drobno posiekać. 6. Rzodkiewkę umyć i pokroić w półplasterki. 7. Szczypiorek i natkę z pietruszki drobno posiekać. 8. Sos: Wszystkie składniki sosu przełożyć do słoika, dobrze zakręcić i energicznie potrząsnąć kilka razy żeby elementy sosu dobrze się wymieszały. 9. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski, dodać przygotowany sos i wszystko dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby smaki się przegryzły.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych