Sałatka z kaszą pęczak, świeżymi warzywami, nektarynką i bakaliami
5 porcje
30 min
Łatwe
1 (Ilość ocen: 1)
Szybka w przygotowaniu, niezwykle aromatyczna i naładowana witaminami sałatka na bazie soczystego kurczaka, zdrowej kaszy i świeżych warzyw.
Składniki
200 g kaszy jęczmiennej pęczak
400 g fileta z kurczaka
nektarynki
zielony ogórek
czerwona cebula
pęczek rzodkiewki
35 g suszonej żurawiny
35 g rodzynek
40 g migdałów
pęczek szczypiorku
pęczek natki z pietruszki
garść świeżego posiekanego tymianku
2 łyżka oleju kokosowego
sól pieprz
3 łyżka Sos: oliwy z oliwek
2 łyżeczka musztardy sarepskiej
2 łyżeczka musztardy miodowej
2 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka miodu
świeżo zmielony pieprz sól
Sałatka z kaszą pęczak, świeżymi warzywami, nektarynką i bakaliami
Sałatka z kaszą pęczak, świeżymi warzywami, nektarynką i bakaliami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą, pieprzem, świeżym, posiekanym tymiankiem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju kokosowym.
2. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.
3. Nektarynki obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę.
4. Ogórka obrać ze skóry, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać.
5. Migdały zalać wrzątkiem pozostawić na kilka minut, a następnie obrać ze skórki i drobno posiekać.
6. Rzodkiewkę umyć i pokroić w półplasterki.
7. Szczypiorek i natkę z pietruszki drobno posiekać.
8. Sos:
Wszystkie składniki sosu przełożyć do słoika, dobrze zakręcić i energicznie potrząsnąć kilka razy żeby elementy sosu dobrze się wymieszały.
9. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski, dodać przygotowany sos i wszystko dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby smaki się przegryzły.
Komentarze