Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
z pyzami i okrasą.Bardzo dobra i pożywna zupa.Polecam. KOCHAM TĄ ZUPĘ.

Składniki

1/2 kg. pręgi wołowej
1 korpus drobiowy
2 średnie marchewki
1 pietruszka korzeń
1/2 selera
1 duży pomidor
1 mała por
15 ząbków czosnku
3 ziela angielskie
3 liścia laurowe
Okrasa:
Okrasa:
2 średnie cebule
30 dag. boczku wędzonego parzonego
Pyzy:
-------
1.5 kilo ziemniaków
5 dużych ziemniaków
1 jajko
ok.30 dag mąki ziemniaczanej
50 dag mięsa mielonego (wiep-woł)
2 średnie cebule
1 papryka
sól,pieprz,magii,majeranek
1 łyżka masła

Opis wykonania

Do garnka wrzucamy pręgę wołową,korpus,oraz oczyszczone warzywa,zalewamy wodą,lekko solimy,dodajemy zmiażdzony czosnek , gotujemy wywar ok.1.5h na małym ogniu.W między czasie ziemniaki obieramy płuczemy i gotujemy do miękkości,odcedzamy.przeciskamy dwukrotnie tg przez praskę.Duże ziemniaki obieramy płuczemy i trzemy na tarce o najmniejszych oczkach (jak na placki ziemniaczane),odciskamy przez czystą bawełnianą szmatkę.Łączymy ziemniaki,dodajemy jajko,mąkę ziemniaczaną.Wyrabiamy jednolite,gładkie ciasto.Na patelni rozgrzewamy masło,podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę,lekko studzimy,dodajemy do mięsa mielonego doprawiamy do smaku i dokładnie wyrabiamy w misce,sprawdzamy smak.Na dłoni spłaszczamy okrągły placek na środek kładziemy farsz,dokładnie zlepiamy brzegi formując okrągłe kluski.Wrzucamy do osolonego wrzątku,gotujemy 20 min od wypłynięcia ostrożnie mieszając drewnianą łyżką .W między czasie przygotowujemy okrasę.Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę,wrzucamy na patelnię i podsmażamy na skwarki.Zupę odcedzamy,doprawiamy do smaku.Pyzy porcjujemy do misek,zalewamy gorącą zupą,dodajemy okrasę.Podajemy z posiekaną zieloną pietruszką.SMACZNEGO.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Zachodni sąsiedzi również inspirują kulinarnie. Na pewno sprawdzę