Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Bawarska zupa czosnkowa

Opis wykonania

z pyzami i okrasą.Bardzo dobra i pożywna zupa.Polecam. KOCHAM TĄ ZUPĘ.

Do garnka wrzucamy pręgę wołową,korpus,oraz oczyszczone warzywa,zalewamy wodą,lekko solimy,dodajemy zmiażdzony czosnek , gotujemy wywar ok.1.5h na małym ogniu.W między czasie ziemniaki obieramy płuczemy i gotujemy do miękkości,odcedzamy.przeciskamy dwukrotnie tg przez praskę.Duże ziemniaki obieramy płuczemy i trzemy na tarce o najmniejszych oczkach (jak na placki ziemniaczane),odciskamy przez czystą bawełnianą szmatkę.Łączymy ziemniaki,dodajemy jajko,mąkę ziemniaczaną.Wyrabiamy jednolite,gładkie ciasto.Na patelni rozgrzewamy masło,podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę,lekko studzimy,dodajemy do mięsa mielonego doprawiamy do smaku i dokładnie wyrabiamy w misce,sprawdzamy smak.Na dłoni spłaszczamy okrągły placek na środek kładziemy farsz,dokładnie zlepiamy brzegi formując okrągłe kluski.Wrzucamy do osolonego wrzątku,gotujemy 20 min od wypłynięcia ostrożnie mieszając drewnianą łyżką .W między czasie przygotowujemy okrasę.Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę,wrzucamy na patelnię i podsmażamy na skwarki.Zupę odcedzamy,doprawiamy do smaku.Pyzy porcjujemy do misek,zalewamy gorącą zupą,dodajemy okrasę.Podajemy z posiekaną zieloną pietruszką.SMACZNEGO.