Bawarska zupa czosnkowa
4 porcje
Średnie
z pyzami i okrasą.Bardzo dobra i pożywna zupa.Polecam.
KOCHAM TĄ ZUPĘ.
Składniki
1/2 kg. pręgi wołowej
1 korpus drobiowy
2 średnie marchewki
1 pietruszka korzeń
1/2 selera
1 duży pomidor
1 mała por
15 ząbków czosnku
3 ziela angielskie
3 liścia laurowe
Okrasa:
Okrasa:
2 średnie cebule
30 dag. boczku wędzonego parzonego
Pyzy:
-------
1.5 kilo ziemniaków
5 dużych ziemniaków
1 jajko
ok.30 dag mąki ziemniaczanej
50 dag mięsa mielonego (wiep-woł)
2 średnie cebule
1 papryka
sól,pieprz,magii,majeranek
1 łyżka masła
Bawarska zupa czosnkowa
Bawarska zupa czosnkowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do garnka wrzucamy pręgę wołową,korpus,oraz oczyszczone warzywa,zalewamy wodą,lekko solimy,dodajemy zmiażdzony czosnek , gotujemy wywar ok.1.5h na małym ogniu.W między czasie ziemniaki obieramy płuczemy i gotujemy do miękkości,odcedzamy.przeciskamy dwukrotnie tg przez praskę.Duże ziemniaki obieramy płuczemy i trzemy na tarce o najmniejszych oczkach (jak na placki ziemniaczane),odciskamy przez czystą bawełnianą szmatkę.Łączymy ziemniaki,dodajemy jajko,mąkę ziemniaczaną.Wyrabiamy jednolite,gładkie ciasto.Na patelni rozgrzewamy masło,podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę,lekko studzimy,dodajemy do mięsa mielonego doprawiamy do smaku i dokładnie wyrabiamy w misce,sprawdzamy smak.Na dłoni spłaszczamy okrągły placek na środek kładziemy farsz,dokładnie zlepiamy brzegi formując okrągłe kluski.Wrzucamy do osolonego wrzątku,gotujemy 20 min od wypłynięcia ostrożnie mieszając drewnianą łyżką .W między czasie przygotowujemy okrasę.Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę,wrzucamy na patelnię i podsmażamy na skwarki.Zupę odcedzamy,doprawiamy do smaku.Pyzy porcjujemy do misek,zalewamy gorącą zupą,dodajemy okrasę.Podajemy z posiekaną zieloną pietruszką.SMACZNEGO.
Komentarze