Bogracz z kluseczkami
Opis wykonania
Bogracz to tradycyjne danie węgierskie. W skład potrawy wchodzą warzywa, m.in. różnokolorowa papryka, cebula, ziemniaki i dojrzałe pomidory, a także podsmażone mięso oraz wędzony boczek. Zupę podaję z kluseczkami.

Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń szypułki i gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę. Boczek pokrój w słupki. Cebulę obierz i posiekaj. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i włóż do garnka z zimną wodą.
Mięso pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw słodką i ostrą papryką. Mięso zalej oliwą z oliwek. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na 15-20 minut.

Do garnka o grubym dnie wrzuć pokrojony boczek. Smaż kilka minut, aż tłuszcz się wytopi.
Dodaj mięso i obsmaż je równomiernie ze wszystkich stron.
Następnie do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zmniejsz moc płyty grzewczej i smaż dalej do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli.

Wlej wodę, tak żeby zakryła mięso, dopraw solą i wędzoną papryką. Dodaj przecier pomidorowy. Duś na małej mocy palnika przez około godzinę.
Dodaj pokrojone ziemniaki, w razie potrzeby uzupełnij poziom wody. Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą półmiękkie.
Dodaj paprykę i gotuj przez około 10 minut. Dorzuć pokrojone pomidory, delikatnie wymieszaj, całość gotuj jeszcze przez około 5 minut. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku.

Przygotuj ciasto na kluski – przesianą mąkę wymieszaj z wodą i solą. Wyrób na jednolite ciasto. Na stolnicy posypanej mąką uformuj podłużne, cienkie kluski, a następnie pokrój w 2–3 centymetrowe kawałki. Gotuj we wrzącej, delikatnie osolonej wodzie. Ugotowane kluski odcedź.
Do gotującej się jeszcze zupy, z miękkim już mięsem i warzywami włóż przygotowane kluski. Gotuj jeszcze chwilę.
Ugotowany bogracz zestaw z palnika. Na koniec zupę możesz udekorować natką pietruszki.