Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Bogracz to tradycyjne danie węgierskie. W skład potrawy wchodzą warzywa, m.in. różnokolorowa papryka, cebula, ziemniaki i dojrzałe pomidory, a także podsmażone mięso oraz wędzony boczek. Zupę podaję z kluseczkami.

Składniki

Bogracz
1 kg - mięsa wieprzowego
100 g - wędzonego boczku
1 l - wody
4 szt. - pomidorów
3-4 szt. - ziemniaków
1 szt. - cebuli
3 szt. - papryki (mix kolorów)
2 ząbki - czosnku
2 łyżki - przecieru pomidorowego
3-4 łyżki - oliwy z oliwek
2 łyżeczki - słodkiej papryki
1 łyżeczka - papryki wędzonej
0,5 łyżeczki - ostrej papryki
- sól, pieprz do smaku
Kluseczki:
100 g - mąki pszennej
60 ml - wody
1 szczypta - soli

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
643 kcal
Tłuszcz
41.4 g
Węglowodany
27.7 g
Błonnik
36.3 g
Białko
4.3 g
Sól
2 g

Opis wykonania

Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń szypułki i gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę. Boczek pokrój w słupki. Cebulę obierz i posiekaj. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i włóż do garnka z zimną wodą.

Mięso pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw słodką i ostrą papryką. Mięso zalej oliwą z oliwek. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na 15-20 minut.

Do garnka o grubym dnie wrzuć pokrojony boczek. Smaż kilka minut, aż tłuszcz się wytopi.

Dodaj mięso i obsmaż je równomiernie ze wszystkich stron.

Następnie do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zmniejsz moc płyty grzewczej i smaż dalej do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.

Bosh Logo
Bosh

Wlej wodę, tak żeby zakryła mięso, dopraw solą i wędzoną papryką. Dodaj przecier pomidorowy. Duś na małej mocy palnika przez około godzinę.

Dodaj pokrojone ziemniaki, w razie potrzeby uzupełnij poziom wody. Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą półmiękkie.

Dodaj paprykę i gotuj przez około 10 minut. Dorzuć pokrojone pomidory, delikatnie wymieszaj, całość gotuj jeszcze przez około 5 minut. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku.

Przygotuj ciasto na kluski – przesianą mąkę wymieszaj z wodą i solą. Wyrób na jednolite ciasto. Na stolnicy posypanej mąką uformuj podłużne, cienkie kluski, a następnie pokrój w 2–3 centymetrowe kawałki. Gotuj we wrzącej, delikatnie osolonej wodzie. Ugotowane kluski odcedź.

Do gotującej się jeszcze zupy, z miękkim już mięsem i warzywami włóż przygotowane kluski. Gotuj jeszcze chwilę.

Ugotowany bogracz zestaw z palnika. Na koniec zupę możesz udekorować natką pietruszki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Łatwe do wykonania i treściwe danie ! Polecam każdemu !