Botwinka z kaszą jęczmienną i boczkiem
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Pyszna zupa smakująca latem i wakacjami u babci na wsi.
Składniki
2 l woda
20 dkg włoszczyzna
1 szt. marchew
1 szt. pietruszka (korzeń)
20 dkg boczek wędzony
400 g botwinka
200 g pomidory z puszki
ziele angielskie
2 szt. listek laurowy
1 łyżeczka suszony tymianek
1 szt. ząbek czosnku
100 g kasza jęczmienna perłowa
Botwinka z kaszą jęczmienną i boczkiem
Botwinka z kaszą jęczmienną i boczkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Boczek pokroić w drobną kostkę usmażyć na suchej patelni aż się lekko zezłoci.
W międzyczasie wstawić wodę, wrzucić włoszczyznę, listek laurowy, ziele angielskie i tymianek zagotować.
Dodać pokrojona w grubsze plasterki marchewkę i pietruszkę gotować 6-7minut.
Dodać botwinkę i podsmażony boczek, gotować kolejne 6-8minut.
Po tym czasie dodać kaszę i pomidory, gotować do momentu aż kasza zrobi się miękka.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ulubionym pieczywem, można dodać jajko ugotowane na twardo.
Komentarze