Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Botwinka z kaszą jęczmienną i boczkiem

Botwinka z kaszą jęczmienną i boczkiem
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszna zupa smakująca latem i wakacjami u babci na wsi.

Składniki

2 l woda
20 dkg włoszczyzna
1 szt. marchew
1 szt. pietruszka (korzeń)
20 dkg boczek wędzony
400 g botwinka
200 g pomidory z puszki
ziele angielskie
2 szt. listek laurowy
1 łyżeczka suszony tymianek
1 szt. ząbek czosnku
100 g kasza jęczmienna perłowa

Opis wykonania

Boczek pokroić w drobną kostkę usmażyć na suchej patelni aż się lekko zezłoci. W międzyczasie wstawić wodę, wrzucić włoszczyznę, listek laurowy, ziele angielskie i tymianek zagotować. Dodać pokrojona w grubsze plasterki marchewkę i pietruszkę gotować 6-7minut. Dodać botwinkę i podsmażony boczek, gotować kolejne 6-8minut. Po tym czasie dodać kaszę i pomidory, gotować do momentu aż kasza zrobi się miękka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ulubionym pieczywem, można dodać jajko ugotowane na twardo.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Super zupa, polecam
Radosław
Bardzo smaczna i aromatyczna
MiszelPiszel
Człowiek całe życie się uczy, pierwszy raz widzę przepis na botwinkę z kaszą. Na pewno wypróbuję.