Dyniowa zupa z kurczakiem i ciecierzycą
4 porcje
40 min
Średnie
Składniki
Dyniowa zupa z kurczakiem i ciecierzycą
Dyniowa zupa z kurczakiem i ciecierzycą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ciecierzycę, jeśli nie używamy gotowej ze słoika lub puszki, moczymy przez noc. Dynię kroimy w kostkę, pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C lub podsmażamy na oleju kokosowym i dusimy do czasu, aż zmięknie. Podlewamy szklanką wody, miksujemy na gładko. Kurczaka kroimy w dużą kostkę. Włoszczyznę w kostkę lub paski. Do dyni dolewamy ok. litr wody i gotujemy. Do wrzątku wrzucamy ciecierzycę razem z wodą, w której się moczyła lub zalewą ze słoika/puszki. Gdy znowu zacznie wrzeć - zmniejszamy temperaturę. Dodajemy kurczaka i przyprawy, gotujemy do czasu, aż mięso się ugotuje.
Komentarze