Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Dyniowa zupa z kurczakiem i ciecierzycą

Dyniowa zupa z kurczakiem i ciecierzycą
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Aromatyczna, pełna smaku zupa z ciecierzycą. Sycąca, rozgrzewająca, przepyszna.

Składniki

200 g Dynia
100 g Ciecierzyca
100 g Włoszczyzna
250 g Pierś kurczaka
1 łyżeczka Sól
1 łyżka Lubczyk
1 łyżka Koncentrat pomidorowy
1/2 łyżeczka Tymianek

Opis wykonania

Ciecierzycę, jeśli nie używamy gotowej ze słoika lub puszki, moczymy przez noc. Dynię kroimy w kostkę, pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C lub podsmażamy na oleju kokosowym i dusimy do czasu, aż zmięknie. Podlewamy szklanką wody, miksujemy na gładko. Kurczaka kroimy w dużą kostkę. Włoszczyznę w kostkę lub paski. Do dyni dolewamy ok. litr wody i gotujemy. Do wrzątku wrzucamy ciecierzycę razem z wodą, w której się moczyła lub zalewą ze słoika/puszki. Gdy znowu zacznie wrzeć - zmniejszamy temperaturę. Dodajemy kurczaka i przyprawy, gotujemy do czasu, aż mięso się ugotuje.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych