Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Dyniowa zupa z kurczakiem i ciecierzycą

Opis wykonania

Aromatyczna, pełna smaku zupa z ciecierzycą. Sycąca, rozgrzewająca, przepyszna.

Ciecierzycę, jeśli nie używamy gotowej ze słoika lub puszki moczymy przez noc.
Dynię kroimy w kostkę, pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C lub podsmażamy na oleju kokosowym i dusimy do czasu, aż zmięknie. Podlewamy szklanką wody, miksujemy na gładko.
Kurczaka kroimy w dużą kostkę. Włoszczyznę w kostkę lub paski.
Do dyni dolewamy ok. litr wody i gotujemy. Do wrzątku wrzucamy ciecierzycę razem z wodą, w której się moczyła lub zalewą ze słoika/puszki. Gdy znowu zacznie wrzeć - zmniejszamy temperaturę. Dodajemy kurczaka i przyprawy, gotujemy do czasu, aż mięso się ugotuje.