


Wśród dań, które w polskiej kulturze mają duże znaczenie, karp w galarecie zajmuje szczególne miejsce. To danie, które łączy w sobie wspomnienia rodzinnych świąt oraz szlachetny smak króla wigilijnego stołu – karpia. Przygotowanie karpia w galarecie zajmuje nieco czasu, ale zdecydowanie warto wykonać ten przepis.
Karpia oczyszczamy i myjemy, zachowując głowę i płetwy. Nacieramy solą i skrapiamy go dosyć obficie sokiem z cytryny.
Zobacz: przepis na karpia pieczonego.
Kroimy wszystkie obrane warzywa i przekładamy do garnka. Zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy głowę i płetwy karpia, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Przykrywamy garnek i gotujemy bulion przez godzinę.
Dzielimy karpia na dzwonki, przekładamy do garnka. Gotujemy wszystkie składniki przez kolejne 20 minut. Wyjmujemy dzwonki karpia z wywaru i pozostawiamy je na półmisku do ostygnięcia. Obkładamy rybę marynowanymi grzybkami i buraczkami.
Zalewamy żelatynę niewielką ilością zimnej wody. Przecedzamy bulion przez gęste sitko. Mieszamy 1 litr gorącego wywaru z żelatyną. Zalewamy nim karpia i dekorujemy natką pietruszki.
Studzimy rybę, następnie wstawiamy ją do lodówki na co najmniej 5 godzin, aby galareta stężała.
Zobacz też: chłodziarki i zamrażarki Bosch.
Galaretę z karpia podajmy skropioną cytryną. Dobrze komponuje się również z musztardą. Nie zapomnijmy o ulubionym pieczywie.