Kawior z bakłażana
9 porcje
90 min
Łatwe
Niestandardowa i oryginalna przekąska o ciekawym smaku idealnie będzie pasować do chleba, tostów czy krakersów.
Składniki
1 kg bakłażana
300 g zielonej papryki
300 g pomidorów
120 g cebuli
100 g marchewki
ząbki czosnku
łyżki oleju
30 g słodkiej papryki
30 g octu 9%
pieprz czarny i sól
Kawior z bakłażana
Kawior z bakłażana
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bakłażany myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i owijamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez godzinę. Po tym czasie bakłażany powinny być miękkie, skórka ciemnobrązowa, a po naciśnięciu palcem łatwo się deformować. Marchewkę i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy również w niewielką kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy około 2 minut na średnim ogniu. Z upieczonego bakłażana usuwamy komory nasienne. Resztę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do podsmażonych warzyw. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy zmiażdżony czosnek, ocet i mieszamy.
Gotowy kawior przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy około 15 minut. Studzimy przekręcając słoiczki do góry dnem. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Komentarze