Krem rybny z kawałkami ryb i krewetkami
4 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Krem rybny z kawałkami ryb i krewetkami
Krem rybny z kawałkami ryb i krewetkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Szalotkę drobno kroimy i podsmażamy na maśle, filety myjemy, osuszamy, solimy i pieprzymy i dodajemy do szalotek wraz z posiekanym ząbkiem czosnku smażąc tylko tak długo, aby się ścięły i łatwo rozdzielały na części. 1/3 ryb wkładamy do garnka zalewamy bulionem rybnym, (jeżeli ktoś nie ma rybnego można wziąć warzywny i dodać sosu rybnego - efekt zadowalający choć nie tak dobry jak domowy bulion rybny), dodajemy pokrojonego na kawałki sporego ziemniaka i gotujemy zupę na małym ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie. Tak powstałą zupę przekładamy partiami do blendera i miksujemy na krem. Wlewamy do garnka dodajemy śmietanę ucieramy gałkę muszkatołową. Do smaku dodajemy trochę świeżej drobno posiekanej najlepiej czerwone papryczki chili (ja starłam na tarce zamrożoną) i sprawdzamy, czy nie potrzeba jeszcze soli czy pieprzu do smaku. Zupę gotujemy jeszcze około 15 minut na małym ogniu, żeby składniki się przegryzły ze śmietaną (UWAGA po dodaniu śmietany nie przykrywamy zupy przykrywką, przykryta może się brzydko rozwarstwić/zważyć). Pozostałą rybę rozdzielamy na mniejsze kawałki (użyłam dorsza, łososia i flądry) na patelni podgrzewamy pozostałe masło, dodajemy posolone krewetki i smażymy aż będą różowe na koniec. Wrzucamy rozdzielone na kawałki ryby tylko tyle żeby się ogrzały przed podaniem. Do misek nakładamy rybę z krewetkami i zalewamy kremową zupą rybną. Można podawać z grzankami smacznego.
Komentarze