Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Krem rybny z kawałkami ryb i krewetkami

Krem rybny z kawałkami ryb i krewetkami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kremowa zupa rynna z kawałkami ryb i krewetkami lekko pikantna i nieziemsko rybna.

Składniki

600 g ryby rożne rodzaje wyraziste w smaku
300 g krewetki średniej wielkości
1 i 1/2 l bulion rybny
1 szt. duży sziemniak
1 szklanka śietana 30%
2 szt. szalotka
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka pieprz biały
1 szt. papryczka chili
1/2 szt. gałka muszaktołowa
1 szt. mały ząbek czosnku

Opis wykonania

Szalotkę drobno kroimy i podsmażamy na maśle, filety myjemy, osuszamy, solimy i pieprzymy i dodajemy do szalotek wraz z posiekanym ząbkiem czosnku smażąc tylko tak długo, aby się ścięły i łatwo rozdzielały na części. 1/3 ryb wkładamy do garnka zalewamy bulionem rybnym, (jeżeli ktoś nie ma rybnego można wziąć warzywny i dodać sosu rybnego - efekt zadowalający choć nie tak dobry jak domowy bulion rybny), dodajemy pokrojonego na kawałki sporego ziemniaka i gotujemy zupę na małym ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie. Tak powstałą zupę przekładamy partiami do blendera i miksujemy na krem. Wlewamy do garnka dodajemy śmietanę ucieramy gałkę muszkatołową. Do smaku dodajemy trochę świeżej drobno posiekanej najlepiej czerwone papryczki chili (ja starłam na tarce zamrożoną) i sprawdzamy, czy nie potrzeba jeszcze soli czy pieprzu do smaku. Zupę gotujemy jeszcze około 15 minut na małym ogniu, żeby składniki się przegryzły ze śmietaną (UWAGA po dodaniu śmietany nie przykrywamy zupy przykrywką, przykryta może się brzydko rozwarstwić/zważyć). Pozostałą rybę rozdzielamy na mniejsze kawałki (użyłam dorsza, łososia i flądry) na patelni podgrzewamy pozostałe masło, dodajemy posolone krewetki i smażymy aż będą różowe na koniec. Wrzucamy rozdzielone na kawałki ryby tylko tyle żeby się ogrzały przed podaniem. Do misek nakładamy rybę z krewetkami i zalewamy kremową zupą rybną. Można podawać z grzankami smacznego.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Uwielbiam krewetki. Niebawem na moim stole