Krem z kalafiora z cebulą i selerem
4 porcje
45 min
Łatwe
4 (Ilość ocen: 2)
Doskonała zupa na ciepłe dni.
Składniki
1 duży kalafior
1 l bulionu warzywnego
1 duża cebula
2 łodygi selera naciowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka parmezanu
1 łyżka suszonego tymianku
2-3 liście laurowe
3-4 ziela angielskie
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Pieprz i sól do smaku
Krem z kalafiora
Krem z kalafiora
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Lekka, o delikatnym i wytrawnym smaku.
Opis przygotowania:
- Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Następnie ugotuj je w bulionie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
- Na oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę oraz pokrojonego w plasterki selera. Gdy cebula będzie szklista dodaj warzywa do bulionu.
- Gdy kalafior będzie miękki dodaj do zupy przyprawy, a całość zmiksuj blenderem na gładki krem. Przed miksowaniem pamiętaj o wyciągnięciu liści i ziela.
- Krem z kalafiora podawaj posypany parmezanem.
TIP
- Kalafiora przed dodaniem do bulionu można upiec w piekarniku. Dzięki pieczeniu smak kremu będzie bardziej wyrazisty.
- Kalafiorowy krem można podawać również z grzankami, śmietaną lub grillowanymi warzywami.
Komentarze