Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Krem z kalafiora z cebulą i selerem

Opis wykonania

Doskonała zupa na ciepłe dni.

Lekka, o delikatnym i wytrawnym smaku.

Opis przygotowania:

  1. Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Następnie ugotuj je w bulionie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
  2. Na oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę oraz pokrojonego w plasterki selera. Gdy cebula będzie szklista dodaj warzywa do bulionu.
  3. Gdy kalafior będzie miękki dodaj do zupy przyprawy, a całość zmiksuj blenderem na gładki krem. Przed miksowaniem pamiętaj o wyciągnięciu liści i ziela.
  4. Krem z kalafiora podawaj posypany parmezanem.

TIP

  • Kalafiora przed dodaniem do bulionu można upiec w piekarniku. Dzięki pieczeniu smak kremu będzie bardziej wyrazisty.
  • Kalafiorowy krem można podawać również z grzankami, śmietaną lub grillowanymi warzywami.