Doskonała zupa na ciepłe dni.
Lekka, o delikatnym i wytrawnym smaku.
Opis przygotowania:
- Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Następnie ugotuj je w bulionie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
- Na oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę oraz pokrojonego w plasterki selera. Gdy cebula będzie szklista dodaj warzywa do bulionu.
- Gdy kalafior będzie miękki dodaj do zupy przyprawy, a całość zmiksuj blenderem na gładki krem. Przed miksowaniem pamiętaj o wyciągnięciu liści i ziela.
- Krem z kalafiora podawaj posypany parmezanem.
TIP
- Kalafiora przed dodaniem do bulionu można upiec w piekarniku. Dzięki pieczeniu smak kremu będzie bardziej wyrazisty.
- Kalafiorowy krem można podawać również z grzankami, śmietaną lub grillowanymi warzywami.