Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Krem z kalafiora

Krem z kalafiora

Opis wykonania

45 min
Łatwe
dla 4 osób

Doskonała zupa na ciepłe dni.

Lekka, o delikatnym i wytrawnym smaku.



Opis przygotowania:



  1. Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Następnie ugotuj je w bulionie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.

  2. Na oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę oraz pokrojonego w plasterki selera. Gdy cebula będzie szklista dodaj warzywa do bulionu.

  3. Gdy kalafior będzie miękki dodaj do zupy przyprawy, a całość zmiksuj blenderem na gładki krem. Przed miksowaniem pamiętaj o wyciągnięciu liści i ziela.

  4. Krem z kalafiora podawaj posypany parmezanem.

TIP



  • Kalafiora przed dodaniem do bulionu można upiec w piekarniku. Dzięki pieczeniu smak kremu będzie bardziej wyrazisty.

  • Kalafiorowy krem można podawać również z grzankami, śmietaną lub grillowanymi warzywami.

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz - akcesoria kuchenne

Co oznacza nazwa utensylia?