Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Doskonała zupa na ciepłe dni.

Składniki

1 duży kalafior
1 l bulionu warzywnego
1 duża cebula
2 łodygi selera naciowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka parmezanu
1 łyżka suszonego tymianku
2-3 liście laurowe
3-4 ziela angielskie
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Pieprz i sól do smaku

Opis wykonania

Lekka, o delikatnym i wytrawnym smaku.

Opis przygotowania:

  1. Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Następnie ugotuj je w bulionie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
  2. Na oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę oraz pokrojonego w plasterki selera. Gdy cebula będzie szklista dodaj warzywa do bulionu.
  3. Gdy kalafior będzie miękki dodaj do zupy przyprawy, a całość zmiksuj blenderem na gładki krem. Przed miksowaniem pamiętaj o wyciągnięciu liści i ziela.
  4. Krem z kalafiora podawaj posypany parmezanem.

TIP

  • Kalafiora przed dodaniem do bulionu można upiec w piekarniku. Dzięki pieczeniu smak kremu będzie bardziej wyrazisty.
  • Kalafiorowy krem można podawać również z grzankami, śmietaną lub grillowanymi warzywami.
Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Anna U.
Uwielbiam kalafiora w każdej formie, również kremu. Ja nie dodawałam selera naciowego, ponieważ nie lubię jego smaku. Poza tym super.
Pafwvcio
Daje radę ;) Polecam !