Krem z kukurydzy
4 porcje
45 min
Średnie
3 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Krem z kukurydzy
Krem z kukurydzy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Chcesz zrobić krem z kukurydzy? Przepis brzmi:
Marchewkę i ziemniaki umyj i obierz. Pokrój na cienkie półplasterki. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Czosnek drobno posiekaj. W garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj marchewkę i ziemniaki, podsmażaj kolejne 2–3 minuty. Całość zalej bulionem i gotuj na niewielkim ogniu aż ziemniaki zmiękną.
Dowiedz się jak zrobić bulion: Zupy bez mięsa – na czym zrobić bulion?
Na patelni podsmaż na maśle odsączoną z puszek kukurydzę. Dodaj ją do zupy gdy ziemniaki będą już miękkie i gotuj kolejne 10 minut. Dodaj śmietanę i miód. Całość zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj pozostałe przyprawy, tak by zupa była lekko pikantna.
Nie masz blendera? Sprawdź ofertę Bosch: Blendery ręczne Bosch
Krem z kukurydzy podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany posiekaną zieloną pietruszką. Opcjonalnie możesz ją zastąpić świeżą, siekaną kolendrą. Zupa krem z kukurydzy w puszcze doskonale smakuje również z dodatkiem grzanek. Taka zupa krem to doskonały pomysł nie tylko na obiad, ale również lekką kolację.
Smacznego!
Czytaj także: Jak ugotować kukurydzę?
Komentarze