Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

3 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupy krem to doskonały sposób na wprowadzenie do naszego menu więcej ilości warzyw. Zdrowe i sycące, sprawdzą się o każdej porze roku. Dzisiaj proponujemy krem z kukurydzy z puszki, którego smak Cię zachwyci!

Składniki

800 g kukurydza w puszce
2 szt. cebula
2 szt. ziemniaki
1 szt. marchewka
1 łyżka miód
5 łyżka śmietana 30%
2 łyżka masło
2 szt. ząbek czosnku
2 szczypta imbir mielony
1 łyżeczka kurkuma
1 szczypta pieprz cayenne
1 szczypta słodka papryka mielona
1 szczypta świeża lub suszona kolendra
1 l bulion warzywny
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
1 pęczek natka pietruszki

Opis wykonania

Chcesz zrobić krem z kukurydzy? Przepis brzmi:

Marchewkę i ziemniaki umyj i obierz. Pokrój na cienkie półplasterki. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Czosnek drobno posiekaj. W garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj marchewkę i ziemniaki, podsmażaj kolejne 2–3 minuty. Całość zalej bulionem i gotuj na niewielkim ogniu aż ziemniaki zmiękną.

Dowiedz się jak zrobić bulion: Zupy bez mięsa – na czym zrobić bulion?

Na patelni podsmaż na maśle odsączoną z puszek kukurydzę. Dodaj ją do zupy gdy ziemniaki będą już miękkie i gotuj kolejne 10 minut. Dodaj śmietanę i miód. Całość zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj pozostałe przyprawy, tak by zupa była lekko pikantna.

Nie masz blendera? Sprawdź ofertę Bosch: Blendery ręczne Bosch

Krem z kukurydzy podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany posiekaną zieloną pietruszką. Opcjonalnie możesz ją zastąpić świeżą, siekaną kolendrą. Zupa krem z kukurydzy w puszcze doskonale smakuje również z dodatkiem grzanek. Taka zupa krem to doskonały pomysł nie tylko na obiad, ale również lekką kolację.

Smacznego!

Czytaj także: Jak ugotować kukurydzę?

Oceń przepis
Średnia ocen: 3, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marzenna
Zdrowy oraz aromatyczny a do tego syty.