Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Krupnik jest jedną z bardzo pożywnych i sytych zup, które najczęściej goszczą na polskich stołach. Według tradycyjnego przepisu, krupnik gotuje się na mięsnym wywarze z drobiu, żeberek lub wołowiny, jeśli jednak zależy ci na przygotowaniu szybkiej wersji tego dania, możesz wykorzystać gotowe kostki rosołowe i na ich bazie ugotować równie pyszny krupnik. Taka gęsta zupa, zwłaszcza podawana z kawałkami ugotowanego w niej mięsa, może stanowić pierwsze danie lub z powodzeniem je zastąpić. Krupnik to jedna z tych zup, które na długo pozostawiają uczucie sytości, głównie dzięki zawartości kaszy i mięsa. Wypróbuj nasz przepis na tę zupę i przekonaj się, w której wersji smakuje ci najbardziej.

Składniki

4 skrzydełka z kurczaka (lub porcja rosołowa)
Włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, por
4-5 ziemniaków (około 0,5kg)
200g kaszy jęczmiennej
ziele angielskie
liść laurowy
sól i pieprz
około 4 litry wody

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
259.3 kcal
Tłuszcz
5.9 g
Węglowodany
39.7 g
Błonnik
12.4 g
Białko
5 g
Sól
2 g

Opis wykonania

Mięso dokładniej umyj, zalej wodą i zagotuj. Usuń szumowiny (powstałą w czasie gotowania szarą pianę na wierzchu) i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut. Go gotującego się mięsa dodaj 2-3 ziela angielskie i 2 listki laurowe.

Warzywa obierz i opłucz, następnie pokrój marchew, pietruszkę i selera w kostkę oraz osobno ziemniaki. Pora przekrój wzdłuż na połowę i pokrój w cienkie półokręgi.

Porada

Jeśli wolisz bardziej rzadkie zupy wykorzystaj mniejszą ilość kaszy.

Bosh Logo
Bosh

Do zawartości garnka dodaj marchewkę, pietruszkę, pora i selera, gotuj wszystko przez około 15 minut aż warzywa zmiękną.

Dodaj opłukaną w zimnej wodzie kaszę, gotuj przez około 20 minut, a następnie dodaj ziemniaki. Całość pozostaw na wolnym ogniu jeszcze 10 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
To jest mój smak dzieciństwa !
MiszelPiszel
Smakuje jak u mamy!