Krupnik
6 porcje
80 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Krupnik
Krupnik
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mięso dokładniej umyj, zalej wodą i zagotuj. Usuń szumowiny (powstałą w czasie gotowania szarą pianę na wierzchu) i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut. Go gotującego się mięsa dodaj 2-3 ziela angielskie i 2 listki laurowe.
Warzywa obierz i opłucz, następnie pokrój marchew, pietruszkę i selera w kostkę oraz osobno ziemniaki. Pora przekrój wzdłuż na połowę i pokrój w cienkie półokręgi.
Porada
Jeśli wolisz bardziej rzadkie zupy wykorzystaj mniejszą ilość kaszy.
Do zawartości garnka dodaj marchewkę, pietruszkę, pora i selera, gotuj wszystko przez około 15 minut aż warzywa zmiękną.
Dodaj opłukaną w zimnej wodzie kaszę, gotuj przez około 20 minut, a następnie dodaj ziemniaki. Całość pozostaw na wolnym ogniu jeszcze 10 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
Komentarze