


Krupnik jest jedną z bardzo pożywnych i sytych zup, które najczęściej goszczą na polskich stołach. Według tradycyjnego przepisu, krupnik gotuje się na mięsnym wywarze z drobiu, żeberek lub wołowiny, jeśli jednak zależy ci na przygotowaniu szybkiej wersji tego dania, możesz wykorzystać gotowe kostki rosołowe i na ich bazie ugotować równie pyszny krupnik. Taka gęsta zupa, zwłaszcza podawana z kawałkami ugotowanego w niej mięsa, może stanowić pierwsze danie lub z powodzeniem je zastąpić. Krupnik to jedna z tych zup, które na długo pozostawiają uczucie sytości, głównie dzięki zawartości kaszy i mięsa. Wypróbuj nasz przepis na tę zupę i przekonaj się, w której wersji smakuje ci najbardziej.
Mięso dokładniej umyj, zalej wodą i zagotuj. Usuń szumowiny (powstałą w czasie gotowania szarą pianę na wierzchu) i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut. Go gotującego się mięsa dodaj 2-3 ziela angielskie i 2 listki laurowe.
Warzywa obierz i opłucz, następnie pokrój marchew, pietruszkę i selera w kostkę oraz osobno ziemniaki. Pora przekrój wzdłuż na połowę i pokrój w cienkie półokręgi.
Do zawartości garnka dodaj marchewkę, pietruszkę, pora i selera, gotuj wszystko przez około 15 minut aż warzywa zmiękną.
Dodaj opłukaną w zimnej wodzie kaszę, gotuj przez około 20 minut, a następnie dodaj ziemniaki. Całość pozostaw na wolnym ogniu jeszcze 10 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.