Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kura w podpłomyku

Kura w podpłomyku

Opis wykonania

40 min
Średnie
dla 2 osób

Delikatny kurczak z dressingiem w podpłomyku z sałatką.

Obmywamy kurczaka i kroimy go w kostkę. Następnie przyprawiamy go solą, pieprzem, przyprawą chili, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i odstawiamy.

Wrzucamy do miski garść bazylii, ząbek czosnku, sok z połowy limonki, 4 łyżki oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Blendujemy. Następnie dodajemy 2 łyżeczki musztardy i mieszamy.

Kroimy pomidora w kostkę, dodajemy pół posiekanej cebuli, sok z połowy limonki, wyciśnięty ząbek czosnku, doprawiamy bazylią, solą, pieprzem i chili. Zasmażamy z odrobiną oliwy na patelni.

Kroimy pora, cebulkę czerwoną w piórka.

Do miski wrzucamy mąkę, wodę i sól. Wyrabiamy do uzyskania ciasta, które nie klei się do rąk - dodajemy mąki lub wody w zależności od potrzeby. Gotową masę dzielimy na 4 części, które rozwałkowujemy na okrągły kształt.

Przechodzimy do smażenia kurczaka i bekonu - bez dodatku oliwy.
Następnie na suchej patelni smażymy podpłomyki z obu stron, aż spęcznieją,

Po usmażeniu składamy w całość, w sugerowanej kolejności:
- podpłomyk
- salsa pomidorowa
- por, cebulka, rukola
- dressing
- bekon
- kurczak
- dressing
- podpłomyk

Chwytamy w rączki, otwieramy buzię i delektujemy się zdrową kanapką :-)
Weronika Galla
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz - Ile wiesz o kuchni polskiej?

Gzik to potrawa popularna…