Kura w podpłomyku
2 porcje
40 min
Średnie
Delikatny kurczak z dressingiem w podpłomyku z sałatką.
Składniki
filet z kurczaka
plastry boczku
250 g mąki
100 ml wody
garści rukoli
50 g poru
czerwona cebula
pomidor
garści świeżej bazylii
ząbki czosnku
limonka
łyżki musztardy francuskiej
łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 szczypta przyprawy chili
Kura w podpłomyku
Kura w podpłomyku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Obmywamy kurczaka i kroimy go w kostkę. Następnie przyprawiamy go solą, pieprzem, przyprawą chili, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i odstawiamy.
Wrzucamy do miski garść bazylii, ząbek czosnku, sok z połowy limonki, 4 łyżki oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Blendujemy. Następnie dodajemy 2 łyżeczki musztardy i mieszamy.
Kroimy pomidora w kostkę, dodajemy pół posiekanej cebuli, sok z połowy limonki, wyciśnięty ząbek czosnku, doprawiamy bazylią, solą, pieprzem i chili. Zasmażamy z odrobiną oliwy na patelni.
Kroimy pora, cebulkę czerwoną w piórka.
Do miski wrzucamy mąkę, wodę i sól. Wyrabiamy do uzyskania ciasta, które nie klei się do rąk - dodajemy mąki lub wody w zależności od potrzeby. Gotową masę dzielimy na 4 części, które rozwałkowujemy na okrągły kształt.
Przechodzimy do smażenia kurczaka i bekonu - bez dodatku oliwy.
Następnie na suchej patelni smażymy podpłomyki z obu stron, aż spęcznieją,
Po usmażeniu składamy w całość, w sugerowanej kolejności:
- podpłomyk
- salsa pomidorowa
- por, cebulka, rukola
- dressing
- bekon
- kurczak
- dressing
- podpłomyk
Chwytamy w rączki, otwieramy buzię i delektujemy się zdrową kanapką :-)
Komentarze