Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Delikatny kurczak z dressingiem w podpłomyku z sałatką.

Składniki

filet z kurczaka
plastry boczku
250 g mąki
100 ml wody
garści rukoli
50 g poru
czerwona cebula
pomidor
garści świeżej bazylii
ząbki czosnku
limonka
łyżki musztardy francuskiej
łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 szczypta przyprawy chili

Opis wykonania

Obmywamy kurczaka i kroimy go w kostkę. Następnie przyprawiamy go solą, pieprzem, przyprawą chili, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i odstawiamy. Wrzucamy do miski garść bazylii, ząbek czosnku, sok z połowy limonki, 4 łyżki oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Blendujemy. Następnie dodajemy 2 łyżeczki musztardy i mieszamy. Kroimy pomidora w kostkę, dodajemy pół posiekanej cebuli, sok z połowy limonki, wyciśnięty ząbek czosnku, doprawiamy bazylią, solą, pieprzem i chili. Zasmażamy z odrobiną oliwy na patelni. Kroimy pora, cebulkę czerwoną w piórka. Do miski wrzucamy mąkę, wodę i sól. Wyrabiamy do uzyskania ciasta, które nie klei się do rąk - dodajemy mąki lub wody w zależności od potrzeby. Gotową masę dzielimy na 4 części, które rozwałkowujemy na okrągły kształt. Przechodzimy do smażenia kurczaka i bekonu - bez dodatku oliwy. Następnie na suchej patelni smażymy podpłomyki z obu stron, aż spęcznieją, Po usmażeniu składamy w całość, w sugerowanej kolejności: - podpłomyk - salsa pomidorowa - por, cebulka, rukola - dressing - bekon - kurczak - dressing - podpłomyk Chwytamy w rączki, otwieramy buzię i delektujemy się zdrową kanapką :-)
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy