


Delikatny kurczak z dressingiem w podpłomyku z sałatką.
Obmywamy kurczaka i kroimy go w kostkę. Następnie przyprawiamy go solą, pieprzem, przyprawą chili, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i odstawiamy. Wrzucamy do miski garść bazylii, ząbek czosnku, sok z połowy limonki, 4 łyżki oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Blendujemy. Następnie dodajemy 2 łyżeczki musztardy i mieszamy. Kroimy pomidora w kostkę, dodajemy pół posiekanej cebuli, sok z połowy limonki, wyciśnięty ząbek czosnku, doprawiamy bazylią, solą, pieprzem i chili. Zasmażamy z odrobiną oliwy na patelni. Kroimy pora, cebulkę czerwoną w piórka. Do miski wrzucamy mąkę, wodę i sól. Wyrabiamy do uzyskania ciasta, które nie klei się do rąk - dodajemy mąki lub wody w zależności od potrzeby. Gotową masę dzielimy na 4 części, które rozwałkowujemy na okrągły kształt. Przechodzimy do smażenia kurczaka i bekonu - bez dodatku oliwy. Następnie na suchej patelni smażymy podpłomyki z obu stron, aż spęcznieją, Po usmażeniu składamy w całość, w sugerowanej kolejności: - podpłomyk - salsa pomidorowa - por, cebulka, rukola - dressing - bekon - kurczak - dressing - podpłomyk Chwytamy w rączki, otwieramy buzię i delektujemy się zdrową kanapką :-)