Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Dynia to obowiązkowy produkt w mojej kuchni o tej porze roku. Właśnie na dobre zaczął się sezon na nią, więc czas na nowe przepisy. Tym razem będzie to danie makaronowe. Wstążki makaronu tagliatelle z dynią, kurczakiem w kremowym sosie śmietanowym.

Składniki

250 g makaronu pappardelle lub tagliatelle
500 g piersi z kurczaka
400 g dyni piżmowej
200 ml śmietanki 30%
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
kilka gałązek świeżego tymianku lub rozmarynu do dekoracji

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
541.5 kcal
Tłuszcz
18.3 g
Węglowodany
53.8 g
Błonnik
38.2 g
Białko
6.2 g
Sól
1.8 g

Opis wykonania

1

W osolonej wodzie ugotuj makaron al dente według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.

Kurczaka pokrój w małą kostkę, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.

Dynię obierz ze skóry i usuń nasiona, miąższ pokrój w niedużą kostkę.

2

Cebulę i czosnek drobno posiekaj (Twoją pracę usprawni rozdrabniacz blendera). Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Pod koniec smażenia cebuli dodaj czosnek.

Na patelnię wrzuć pokrojonego kurczaka i podsmaż.

Dodaj dynię i smaż na niedużej mocy płyty grzewczej przez około 5 minut.

Porada

Krojenie warzyw i owoców może być naprawdę męczące. Ale perfekcyjny efekt jest w zasięgu ręki. Wystarczy wykorzystać przystawkę Kubixx do blendera ręcznego marki Bosch, która wykroi idealne kostki.



Bosh Logo
Bosh
3

Wlej śmietankę, zagotuj i dodaj ugotowany, odcedzony makaron.

Mieszając podgrzewaj przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Danie podawaj posypane świeżymi ziołami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych