Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Masz ochotę na coś pysznego i bez wysiłku? Ten makaron z kurczakiem i dynią to idealny przepis dla początkujących! Przygotujesz go w mgnieniu oka, a jesienne smaki zachwycą każdego. Spróbuj i przekonaj się, jak proste jest gotowanie!

Składniki

250 g - makaronu pappardelle lub tagliatelle
500 g - piersi z kurczaka
400 g - dyni piżmowej
200 ml - śmietanki 30%
1 szt. - cebuli
2 ząbki - czosnku
1 łyżeczka - słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
kilka gałązek - tymianku świeżego lub rozmarynu

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
541.5 kcal
Tłuszcz
18.3 g
Węglowodany
53.8 g
Błonnik
38.2 g
Białko
6.2 g
Sól
1.8 g

Opis wykonania

Krok 1

W osolonej wodzie ugotuj makaron al dente według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.

Kurczaka pokrój w małą kostkę, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.

Krok 2

Dynię obierz ze skóry i usuń nasiona, miąższ pokrój w niedużą kostkę.

Do rozgrzanego rondelka dodaj łyżkę masła i dynię, przesmaż chwilę do lekkiego zarumienienia po czym dodaj śmietankę. Gotuj do zmięknięcia dyni, lekko przestudzić po czym przy użyciu blendera zmiksuj dynię na jednolitą masę.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Twoją pracę usprawni rozdrabniacz blendera. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Pod koniec smażenia cebuli dodaj czosnek.

Na patelnię wrzuć pokrojonego kurczaka i podsmaż do zarumienienia.

Dodaj zmiksowaną dynię i na niedużej mocy płyty grzewczej duś przez około 5 minut.

Dodaj ugotowany, odcedzony makaron, wymieszaj.

Porada

Krojenie warzyw i owoców może być naprawdę męczące. Ale perfekcyjny efekt jest w zasięgu ręki. Wystarczy wykorzystać przystawkę Kubixx do blendera ręcznego marki Bosch, która wykroi idealne kostki.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Danie podawaj posypane świeżymi ziołami.

Przeczytaj także: Wartości dyni – dlaczego warto sięgnąć po to warzywo?

Tipy i wskazówki

  • Nie wylewaj całej wody przy odcedzaniu makaronu, zachowaj około 1/2 szklanki (120 ml) wody, w której się gotował. Woda ta jest skrobiowa i idealnie nada się do sosu, jeśli na koniec uznasz, że jest zbyt gęsty.
  • Dynia piżmowa jest twarda, ale ma cieńszą skórkę niż inne odmiany. Aby ułatwić sobie obieranie, zetnij górną i dolną końcówkę, a następnie postaw dynię pionowo i zdejmuj skórkę nożem, prowadząc go z góry na dół.
  • Jeśli nie masz dyni piżmowej, może ją zamienić na dynię hokkaido. Ma intensywny, słodkawy miąższ i nie trzeba jej obierać! Wystarczy ją dobrze umyć i pokroić w drobną kostkę ze skórką. Skórka zmięknie podczas gotowania i wzbogaci kolorystycznie Twój sos.

Sprawdź również inne przepisy na dania z dynią:

Najczęściej zadawane pytania

Czym można zastąpić śmietankę?

Śmietanka nadaje sosowi aksamitną konsystencję. Jeśli chcesz, aby danie było lżejsze, możesz ją zastąpić mleczkiem kokosowym lub mlekiem zmieszanym z serkiem śmietankowym (np. Philadelphia) lub łyżką mąki – zapewni gęstość i zmniejszy kaloryczność.

Co zrobić, jeśli sos jest zbyt gęsty?

Dodawaj po łyżce zachowanej wody z gotowania makaronu, aż uzyskasz idealną, kremową konsystencję.

Czy mogę użyć innego makaronu?

Ponieważ sos jest kremowy, który ma za zadanie „otulić” każdy kawałek, poza papardelle czy tagliatelle sprawdzą się również makaron z rowkami: penne czy rigatoni. Łapią one kawałki kurczaka i dyni oraz wspaniale utrzymują kremowy sos.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
HomemadeChef
Bardzo dobry sos, smakuje rownie dobrze z kurczakiem, krewetkami i tofu. Warto wyprobowac

Powiązane przepisy