


Dynia to obowiązkowy produkt w mojej kuchni o tej porze roku. Właśnie na dobre zaczął się sezon na nią, więc czas na nowe przepisy. Tym razem będzie to danie makaronowe. Wstążki makaronu tagliatelle z dynią, kurczakiem w kremowym sosie śmietanowym.
W osolonej wodzie ugotuj makaron al dente według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
Kurczaka pokrój w małą kostkę, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
Dynię obierz ze skóry i usuń nasiona, miąższ pokrój w niedużą kostkę.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj (Twoją pracę usprawni rozdrabniacz blendera). Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Pod koniec smażenia cebuli dodaj czosnek.
Na patelnię wrzuć pokrojonego kurczaka i podsmaż.
Dodaj dynię i smaż na niedużej mocy płyty grzewczej przez około 5 minut.
Wlej śmietankę, zagotuj i dodaj ugotowany, odcedzony makaron.
Mieszając podgrzewaj przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Danie podawaj posypane świeżymi ziołami.