Makaron z dynią i kurczakiem
4 porcje
35 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Makaron z dynią i kurczakiem
Makaron z dynią i kurczakiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W osolonej wodzie ugotuj makaron al dente według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
Kurczaka pokrój w małą kostkę, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
Dynię obierz ze skóry i usuń nasiona, miąższ pokrój w niedużą kostkę.
Do rozgrzanego rondelka dodaj łyżkę masła i dynię, przesmaż chwilę do lekkiego zarumienienia po czym dodaj śmietankę. Gotuj do zmięknięcia dyni, lekko przestudzić po czym przy użyciu blendera zmiksuj dynię na jednolitą masę.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Twoją pracę usprawni rozdrabniacz blendera. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Pod koniec smażenia cebuli dodaj czosnek.
Na patelnię wrzuć pokrojonego kurczaka i podsmaż do zarumienienia.
Dodaj zmiksowaną dynię i na niedużej mocy płyty grzewczej duś przez około 5 minut.
Dodaj ugotowany, odcedzony makaron, wymieszaj.
Porada
Krojenie warzyw i owoców może być naprawdę męczące. Ale perfekcyjny efekt jest w zasięgu ręki. Wystarczy wykorzystać przystawkę Kubixx do blendera ręcznego marki Bosch, która wykroi idealne kostki.
Danie podawaj posypane świeżymi ziołami.
Przeczytaj także: Wartości dyni – dlaczego warto sięgnąć po to warzywo?
Tipy i wskazówki
- Nie wylewaj całej wody przy odcedzaniu makaronu, zachowaj około 1/2 szklanki (120 ml) wody, w której się gotował. Woda ta jest skrobiowa i idealnie nada się do sosu, jeśli na koniec uznasz, że jest zbyt gęsty.
- Dynia piżmowa jest twarda, ale ma cieńszą skórkę niż inne odmiany. Aby ułatwić sobie obieranie, zetnij górną i dolną końcówkę, a następnie postaw dynię pionowo i zdejmuj skórkę nożem, prowadząc go z góry na dół.
- Jeśli nie masz dyni piżmowej, może ją zamienić na dynię hokkaido. Ma intensywny, słodkawy miąższ i nie trzeba jej obierać! Wystarczy ją dobrze umyć i pokroić w drobną kostkę ze skórką. Skórka zmięknie podczas gotowania i wzbogaci kolorystycznie Twój sos.
Sprawdź również inne przepisy na dania z dynią:
- Sałatka z pieczoną dynią i fetą
- Dynia marynowana w occie według Mateusza Gesslera
- Chocolate Chip Cookies z dynią
- Zapiekanka warzywna z dynią i kaszą gryczaną
- Tartaletki z dynią i kozim serem
Najczęściej zadawane pytania
Czym można zastąpić śmietankę?
Śmietanka nadaje sosowi aksamitną konsystencję. Jeśli chcesz, aby danie było lżejsze, możesz ją zastąpić mleczkiem kokosowym lub mlekiem zmieszanym z serkiem śmietankowym (np. Philadelphia) lub łyżką mąki – zapewni gęstość i zmniejszy kaloryczność.
Co zrobić, jeśli sos jest zbyt gęsty?
Dodawaj po łyżce zachowanej wody z gotowania makaronu, aż uzyskasz idealną, kremową konsystencję.
Czy mogę użyć innego makaronu?
Ponieważ sos jest kremowy, który ma za zadanie „otulić” każdy kawałek, poza papardelle czy tagliatelle sprawdzą się również makaron z rowkami: penne czy rigatoni. Łapią one kawałki kurczaka i dyni oraz wspaniale utrzymują kremowy sos.
Komentarze