Omlet z brokułem
2 porcje
15 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Omlet z brokułem
Omlet z brokułem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jajka rozbij i wlej do dużej miski. Roztrzep je dokładnie za pomocą widelca lub trzepaczki, aby powstała jednolita masa. Brokuła umyj i podziel na małe różyczki. Możesz użyć także łodygi brokuła, obranej ze skóry i pokrojonej w drobną kostkę – to świetny sposób na wykorzystanie całego warzywa.
Dodaj do jaj umytego i przygotowanego brokułu oraz odsączoną kukurydzę z puszki. Całość dokładnie wymieszaj, następnie dopraw solą i pieprzem według własnych upodobań.
Rozgrzej oliwę na dużej patelni, najlepiej z nieprzywierającą powłoką, aby omlet łatwo się wyjmował. Wylej masę jajeczną z warzywami na patelnię. Gotuj na umiarkowanym ogniu, aż dolna część omletu się zetnie, a góra będzie jeszcze lekko płynna.
Delikatnie zegnij omlet na pół i smaż jeszcze przez chwilę, aby jajka ścięły się również w środku, ale uważaj, by nie był suchy. Kiedy omlet z brokułami będzie gotowy, delikatnie przełóż go na talerz. Możesz przekroić go na pół, aby uzyskać dwie porcje.
Podanie
Podawany od razu po przygotowaniu omlet z brokułami fit będzie nie tylko pełnowartościowym posiłkiem, ale także doskonałym sposobem na włączenie warzyw do Twojej diety. Smacznego!
Komentarze