Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sycące i smaczne danie.

Składniki

6 szt. - jajek
1 szt. - brokuła
3 łyżki - kukurydzy konserwowej
2-3 łyżki - oliwy
- sól, pieprz

Opis wykonania

Jajka rozbij i wlej do dużej miski. Roztrzep je dokładnie za pomocą widelca lub trzepaczki, aby powstała jednolita masa. Brokuła umyj i podziel na małe różyczki. Możesz użyć także łodygi brokuła, obranej ze skóry i pokrojonej w drobną kostkę – to świetny sposób na wykorzystanie całego warzywa.

Dodaj do jaj umytego i przygotowanego brokułu oraz odsączoną kukurydzę z puszki. Całość dokładnie wymieszaj, następnie dopraw solą i pieprzem według własnych upodobań.

Rozgrzej oliwę na dużej patelni, najlepiej z nieprzywierającą powłoką, aby omlet łatwo się wyjmował. Wylej masę jajeczną z warzywami na patelnię. Gotuj na umiarkowanym ogniu, aż dolna część omletu się zetnie, a góra będzie jeszcze lekko płynna.

Delikatnie zegnij omlet na pół i smaż jeszcze przez chwilę, aby jajka ścięły się również w środku, ale uważaj, by nie był suchy. Kiedy omlet  z brokułami będzie gotowy, delikatnie przełóż go na talerz. Możesz przekroić go na pół, aby uzyskać dwie porcje.

Podanie

Podawany od razu po przygotowaniu omlet z brokułami fit będzie nie tylko pełnowartościowym posiłkiem, ale także doskonałym sposobem na włączenie warzyw do Twojej diety. Smacznego!

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych