Orientalny makaron z bobem
4 porcje
Łatwe
4 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Orientalny makaron z bobem
Orientalny makaron z bobem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie, przestudź i obierz.
Makaron ugotuj we wrzątku (ok. 2–3 minuty) i przepłucz zimną wodą.
W mniejszym naczyniu wymieszaj sos sojowy, cukier, olej sezamowy i sok z limonki.
Porada
Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.
Przygotuj warzywa – papryczkę chili drobno posiekaj i usuń pestki. Cebulę dymkę pokrój w cienkie plasterki. Marchewkę obierz, umyj i pokrój wzdłuż na cienkie paski (słupki). Paprykę pokrój w paski.
Na płycie grzewczej rozgrzej dużą patelnię lub w wok z olejem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż minutę. Dodaj starty imbir i posiekaną papryczkę chili oraz cebulę dymkę. Po kilkudziesięciu sekundach dodaj paprykę i marchewkę.
Teraz dodaj obrany bób i odcedzony makaron.
Wlej mieszankę z sosu sojowego, oleju sezamowego, cukru i soku z limonki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, całość podsmaż kolejne 2 minuty, a następnie wyłóż na talerze.
Komentarze