Orientalny makaron z bobem
 
                                            4 porcje
Łatwe
4 (Liczba ocen: 2)
Składniki
Orientalny makaron z bobem
Orientalny makaron z bobem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
 
                        Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie, przestudź i obierz.
Makaron ugotuj we wrzątku (ok. 2–3 minuty) i przepłucz zimną wodą.
 
                        W mniejszym naczyniu wymieszaj sos sojowy, cukier, olej sezamowy i sok z limonki.
Porada
Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.
 
                         
                        Przygotuj warzywa – papryczkę chili drobno posiekaj i usuń pestki. Cebulę dymkę pokrój w cienkie plasterki. Marchewkę obierz, umyj i pokrój wzdłuż na cienkie paski (słupki). Paprykę pokrój w paski.
Na płycie grzewczej rozgrzej dużą patelnię lub w wok z olejem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż minutę. Dodaj starty imbir i posiekaną papryczkę chili oraz cebulę dymkę. Po kilkudziesięciu sekundach dodaj paprykę i marchewkę.
 
                        Teraz dodaj obrany bób i odcedzony makaron.
Wlej mieszankę z sosu sojowego, oleju sezamowego, cukru i soku z limonki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, całość podsmaż kolejne 2 minuty, a następnie wyłóż na talerze.
 
                                     
                             
                             
                 
                 
    -thumb.webp) 
                     
                     
                     
     
     
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze