Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pączki i oponki. Nie tylko w tłusty czwartek.

Pączki i oponki. Nie tylko w tłusty czwartek.
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Nawet nie pamiętam skąd mam ten przepis, ale od 12 lat na tłusty czwartek nie kupuję pączków w cukierni.

Składniki

3 szklanka mąka pszenna
1 szklanka mleko
7 dkg drożdże świeże
1 szczypta sól
12 dkg margaryna
2 łyżka cukier
2 szt. jaja
1 l tłuszcz

Opis wykonania

Z tego przepisu wychodzi około 30 sztuk pączków i oponków. Ja zawsze podwajam porcję, ponieważ 30 sztuk w moim domu to stanowczo za mało ;) A więc : Drożdże rozpuścić w połowie szklanki letniego mleka i łyżką cukru, zasypać 10 dag mąki. Stopić margarynę. Utrzeć jaja z cukrem, dodać mąkę, resztę mleka, szczyptę soli i rozczyn.Wyrobić, dodawać letni tłuszcz, dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Wykrawać krążki 2-3 cm, ułożyć i przykryć ściereczką. Gdy wyrosną smażyć na gorącym tłuszczu. Można też wykrawać z krążków środki i robić oponki. Pączki nadziewamy i lukrujemy. Oponki posypujemy drobnymi orzeszkami. Smacznego :)

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy