


Nawet nie pamiętam skąd mam ten przepis, ale od 12 lat na tłusty czwartek nie kupuję pączków w cukierni.
Z tego przepisu wychodzi około 30 sztuk pączków i oponków. Ja zawsze podwajam porcję, ponieważ 30 sztuk w moim domu to stanowczo za mało ;) A więc : Drożdże rozpuścić w połowie szklanki letniego mleka i łyżką cukru, zasypać 10 dag mąki. Stopić margarynę. Utrzeć jaja z cukrem, dodać mąkę, resztę mleka, szczyptę soli i rozczyn.Wyrobić, dodawać letni tłuszcz, dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Wykrawać krążki 2-3 cm, ułożyć i przykryć ściereczką. Gdy wyrosną smażyć na gorącym tłuszczu. Można też wykrawać z krążków środki i robić oponki. Pączki nadziewamy i lukrujemy. Oponki posypujemy drobnymi orzeszkami. Smacznego :)