Pierś z kurczaka z warzywami i kolendrą oraz trójkolorowy ryż z sosem z bakłażana
2 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Pierś z kurczaka z warzywami i kolendrą oraz trójkolorowy ryż z sosem z bakłażana
Pierś z kurczaka z warzywami i kolendrą oraz trójkolorowy ryż z sosem z bakłażana
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ryż ugotować na sypko. Paprykę, cukinię, cebulę, czosnek pokroić. Podsmażyć w woku w kolejności: cebula, papryka, cukinia, czosnek, pomidorki. Dodać sól, pieprz, sok z cytryny, ocet jabłkowy, cukier. Lekko podsmażyć. Warzywa muszą być al dente. Kurczaka pokroić w kostkę, zabejcować w oleju, czerwonej papryce, soli, pieprzu. Po 20 minutach podsmażyć na łyżce oleju i dodać do warzyw. Włożyć pokrojoną kolendrę. Sos z bakłażana: warzywo pokroić w „talarki”, posypać solą, odstawić na pół godziny. Upiec w naczyniu wysmarowanym olejem (pół godz.). Włożyć do blendera razem z czerwoną cebulą, ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, wodą. Zmiksować. Na talerz wyłożyć - jak na zdjęciu.
Komentarze