Pistacjowy sernik na czekoladowym spodzie Ewy Świerczewskiej
4 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Serowa klasyka w połączeniu z delikatną masą pistacjową to rozkosz dla prawdziwych miłośników słodkości :)
Składniki
Spód czekoladowy
100 g Ciemna czekolada
70 g Masło
3 łyżka Ksylitol
1 szt. Jajka
50 g Mąka pszenna pełnoziarnista
Masa serowo- pistacjowa
250 g Orzeszki pistacjowe (niesolone, bez łupinek)
400 ml Mleko kokosowe
250 g Twaróg sernikowy
250 g Serek mascarpone
2 łyżka Mąka ziemniaczana
1/2 szklanka Ksylitol
3 szt. Jajka
Top
125 g Serek twarogowy
2 łyżka Syrop klonowy
1/4 szklanka Sok z cytryny
Pistacjowy sernik na czekoladowym spodzie Ewy Świerczewskiej
Pistacjowy sernik na czekoladowym spodzie Ewy Świerczewskiej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Przygotuj kąpiel wodną, rozpuść w niej kostki czekolady.
- Cukier ucieraj z masłem na puszystą masę.
- W innym naczynie ubij jajko na puszystą masę.
- Delikatnie mieszaj wszystkie składniki aż do połączenia w odpowiedniej kolejności: utarte masło z ostudzoną czekoladą, mąką, ubitym jajkiem.
- Gładką masę przełoż do owalnej formy.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C.
- Piecz przez 6 minut, wyjmij z piekarnika.
- Przygotuj masę serową.
- Pamiętaj aby składniki były w temperaturze pokojowej.
- Pistacje zmiksuj, dodaj do nich słodzone mleko.
- Mieszaj do czasu uzyskania gęstej masy.
- Masę przełóż do miksera.
- Powoli dodawaj jajka.
- Do masy dołóż serek mascarpone, twaróg, mąkę ziemniaczaną, ksylitol, ekstrakt z wanilii i miksuj do otrzymania gładkiej masy.
- Masę serową przelej na schłodzony spód.
- Piecz w temperaturze 150ºC przez około 60 minut.
- Przed wyciągnięciem przestudź ciasto w piekarniku.
- Wyjmij, włóż do lodówki na około 24 godziny.
Komentarze