Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pistacjowy sernik na czekoladowym spodzie Ewy Świerczewskiej

Opis wykonania

Serowa klasyka w połączeniu z delikatną masą pistacjową to rozkosz dla prawdziwych miłośników słodkości :)

  1. Przygotuj kąpiel wodną, rozpuść w niej kostki czekolady.
  2. Cukier ucieraj z masłem na puszystą masę.
  3. W innym naczynie ubij jajko na puszystą masę.
  4. Delikatnie mieszaj wszystkie składniki aż do połączenia w odpowiedniej kolejności: utarte masło z ostudzoną czekoladą, mąką, ubitym jajkiem.
  5. Gładką masę przełoż do owalnej formy.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C.
  7. Piecz przez 6 minut, wyjmij z piekarnika.
  8. Przygotuj masę serową.
  9. Pamiętaj aby składniki były w temperaturze pokojowej.
  10. Pistacje zmiksuj, dodaj do nich słodzone mleko.
  11. Mieszaj do czasu uzyskania gęstej masy.
  12. Masę przełóż do miksera.
  13. Powoli dodawaj jajka.
  14. Do masy dołóż serek mascarpone, twaróg, mąkę ziemniaczaną, ksylitol, ekstrakt z wanilii i miksuj do otrzymania gładkiej masy.
  15. Masę serową przelej na schłodzony spód.
  16. Piecz w temperaturze 150ºC przez około 60 minut.
  17. Przed wyciągnięciem przestudź ciasto w piekarniku.
  18. Wyjmij, włóż do lodówki na około 24 godziny.