Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pistacjowy sernik na czekoladowym spodzie Ewy Świerczewskiej

Pistacjowy sernik na czekoladowym spodzie Ewy Świerczewskiej
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Serowa klasyka w połączeniu z delikatną masą pistacjową to rozkosz dla prawdziwych miłośników słodkości :)

Składniki

Spód czekoladowy
100 g Ciemna czekolada
70 g Masło
3 łyżka Ksylitol
1 szt. Jajka
50 g Mąka pszenna pełnoziarnista
Masa serowo- pistacjowa
250 g Orzeszki pistacjowe (niesolone, bez łupinek)
400 ml Mleko kokosowe
250 g Twaróg sernikowy
250 g Serek mascarpone
2 łyżka Mąka ziemniaczana
1/2 szklanka Ksylitol
3 szt. Jajka
Top
125 g Serek twarogowy
2 łyżka Syrop klonowy
1/4 szklanka Sok z cytryny

Opis wykonania

  1. Przygotuj kąpiel wodną, rozpuść w niej kostki czekolady.
  2. Cukier ucieraj z masłem na puszystą masę.
  3. W innym naczynie ubij jajko na puszystą masę.
  4. Delikatnie mieszaj wszystkie składniki aż do połączenia w odpowiedniej kolejności: utarte masło z ostudzoną czekoladą, mąką, ubitym jajkiem.
  5. Gładką masę przełoż do owalnej formy.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C.
  7. Piecz przez 6 minut, wyjmij z piekarnika.
  8. Przygotuj masę serową.
  9. Pamiętaj aby składniki były w temperaturze pokojowej.
  10. Pistacje zmiksuj, dodaj do nich słodzone mleko.
  11. Mieszaj do czasu uzyskania gęstej masy.
  12. Masę przełóż do miksera.
  13. Powoli dodawaj jajka.
  14. Do masy dołóż serek mascarpone, twaróg, mąkę ziemniaczaną, ksylitol, ekstrakt z wanilii i miksuj do otrzymania gładkiej masy.
  15. Masę serową przelej na schłodzony spód.
  16. Piecz w temperaturze 150ºC przez około 60 minut.
  17. Przed wyciągnięciem przestudź ciasto w piekarniku.
  18. Wyjmij, włóż do lodówki na około 24 godziny.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Wszystko co zawiera pistacje jest przepyszne 🙂do masy serowej dodałam paste pistacjowa o dobrym skladzie, zamiast orzeszków.