Poke bowl
2 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Piękne, kolorowe i zdrowe danie. O czym mowa? O poke bowl! To szybka i smaczna potrawa wywodząca się ze słonecznych Hawajów. Wypróbujcie mój przepis na poke bowl.
Składniki
250 g łosoś surowy
100 g ryż
1/2 g awokado
1/3 g zielony ogórek
1 szt. mała marchewka
3 łyżka sałatka z alg
kilka szt. glony do sushi
1 łyżka szczypiorek
1 łyżeczka czarny sezam
sos:
3 łyżka sos sojowy
3 łyżka woda
3 łyżka ocet ryżowy
1 łyżka miód
1/2 łyżeczka posiekany imbir
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
574.5 kcal
Tłuszcz
24.5 g
Węglowodany
54.8 g
Błonnik
32.2 g
Białko
3.7 g
Sól
4 g
Poke bowl
Poke bowl
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ryż ugotuj według zaleceń.
Przygotuj sos: w miseczce wymieszaj: sos sojowy, wodę, ocet ryżowy, miód oraz imbir.
Łososia pokrój w ok.1 cm kostkę, zalej częścią sosu, wymieszaj i odstaw na chwilę. Ogórka, awokado i marchewkę pokrój w plasterki.
Porada
Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na ryż? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.
Na dnie miski ułóż ryż, na wierzchu warzywa, algi oraz kostki łososia. Całość zalej sosem, posyp szczypiorem oraz czarnym sezamem.
Komentarze