Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Piękne, kolorowe i zdrowe danie. O czym mowa? O poke bowl! To szybka i smaczna potrawa wywodząca się ze słonecznych Hawajów. Wypróbujcie mój przepis na poke bowl.

Składniki

250 g łosoś surowy
100 g ryż
1/2 g awokado
1/3 g zielony ogórek
1 szt. mała marchewka
3 łyżka sałatka z alg
kilka szt. glony do sushi
1 łyżka szczypiorek
1 łyżeczka czarny sezam
sos:
3 łyżka sos sojowy
3 łyżka woda
3 łyżka ocet ryżowy
1 łyżka miód
1/2 łyżeczka posiekany imbir

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
574.5 kcal
Tłuszcz
24.5 g
Węglowodany
54.8 g
Błonnik
32.2 g
Białko
3.7 g
Sól
4 g

Opis wykonania

Ryż ugotuj według zaleceń.

Przygotuj sos: w miseczce wymieszaj: sos sojowy, wodę, ocet ryżowy, miód oraz imbir.

Łososia pokrój w ok.1 cm kostkę, zalej częścią sosu, wymieszaj i odstaw na chwilę. Ogórka, awokado i marchewkę pokrój w plasterki.

Porada

Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na ryż? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.

Bosh Logo
Bosh

Na dnie miski ułóż ryż, na wierzchu warzywa, algi oraz kostki łososia. Całość zalej sosem, posyp szczypiorem oraz czarnym sezamem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Arkouda
Miska pełna samych smaczności ;)
Marta
Poke bowl ostatnio skradł serce Polaków, myślę, że warto spróbować tego przepisu.