


Włoska kuchnia może mieć wiele odsłon. Krewetki w ciekawej kompozycji smaków i składników zamknięte w tym co każdy lubi - pierożki.
1. Pokrój pora w talarki i obsmaż do miękkości na oliwie z masłem. 2. Dodaj krewetki, peperoni w kawałkach, czosnek w połówkach, podlej winem i zredukuj je. 3. Smaż, na lekko złoty kolor. 4. Dopraw solą i pieprzem i dodaj posiekaną natkę pietruszki. 5. Jak ostygnie zmiel w maszynce na gładko i wymieszaj z serkiem mascarpone. TIP: Nadzienie zamiast mielić, możesz poszatkować, aby nadać grubszą teksturę w pierożku i dopiero wówczas dodaj serek. 1. Ciasto zacznij od zmieszania suchych składników. 2. Dodaj resztę, a następnie dobrze zagnieć. 3. Ciasto powinno odpocząć przykryte ok. 10 minut. 4. Wałkuj na grubość ok. 2mm. 5. Z ciasta wykrawaj dowolnej wielkości krążki, lub kwadraty. (ravioli jest małe, ale Włosi robią również większe) 6. Na krążek nałóż nadzienie, nakryj kolejnym krążkiem i zlep. TIP: Obrąbek krążka można zwilżyć wodą, spowoduje to, że skrobia zacznie działać jak klej. 1. Ravioli gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy, lub masła, aby się nie sklejały. Jak już wypłyną na powierzchnię, daj im jeszcze minutę i są gotowe. 2. Całość polej jogurtem zmieszanym z sokiem z limonki i pieprzem, oraz posyp świeżą natką pietruszki. 3. Daj serce i uśmiech :)