Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Włoska kuchnia może mieć wiele odsłon. Krewetki w ciekawej kompozycji smaków i składników zamknięte w tym co każdy lubi - pierożki.

Składniki

500 g Krewetki oczyszczone (nadzienie)
2 szt. Por (nadzienie)
6 szt. Czosnek ząbek (nadzienie)
0,5 szt. Papryczka peperoni (nadzienie)
1 łyżka Masło (nadzienie)
4 łyżka Oliwa (nadzienie)
3 łyżka Pietruszka natka (nadzienie)
250-300 g Serek mascarpone (ndzienie)
80 ml Wino białe wytrawne / półwytrawne (nadzienie)
1 szczypta Sól, pieprz do smaku (nadzienie)
0,5 kg Mąka typ 650 (ciasto)
1 łyżeczka Sól (ciasto)
1 łyżka Kurkuma (ciasto)
1 szt. Jajko (ciasto)
50 ml Olej (ciasto)
1 łyżeczka Masło (ciasto)
200 ml Woda ciepła / gorąca (ciasto)
300 ml Jogurt grecki (dodatki)
1 szt. Sok z limonki (dodatki)
1 szczypta Pieprz do smaku (dodatki)
1 łyżeczka Natka pietruszki (dodatki)
1 szczypta Pomysł i serce :)

Opis wykonania

1. Pokrój pora w talarki i obsmaż do miękkości na oliwie z masłem. 2. Dodaj krewetki, peperoni w kawałkach, czosnek w połówkach, podlej winem i zredukuj je. 3. Smaż, na lekko złoty kolor. 4. Dopraw solą i pieprzem i dodaj posiekaną natkę pietruszki. 5. Jak ostygnie zmiel w maszynce na gładko i wymieszaj z serkiem mascarpone. TIP: Nadzienie zamiast mielić, możesz poszatkować, aby nadać grubszą teksturę w pierożku i dopiero wówczas dodaj serek. 1. Ciasto zacznij od zmieszania suchych składników. 2. Dodaj resztę, a następnie dobrze zagnieć. 3. Ciasto powinno odpocząć przykryte ok. 10 minut. 4. Wałkuj na grubość ok. 2mm. 5. Z ciasta wykrawaj dowolnej wielkości krążki, lub kwadraty. (ravioli jest małe, ale Włosi robią również większe) 6. Na krążek nałóż nadzienie, nakryj kolejnym krążkiem i zlep. TIP: Obrąbek krążka można zwilżyć wodą, spowoduje to, że skrobia zacznie działać jak klej. 1. Ravioli gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy, lub masła, aby się nie sklejały. Jak już wypłyną na powierzchnię, daj im jeszcze minutę i są gotowe. 2. Całość polej jogurtem zmieszanym z sokiem z limonki i pieprzem, oraz posyp świeżą natką pietruszki. 3. Daj serce i uśmiech :)

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Mamma mia! Pychota! Zdecydowanie dobrą radą jest nie mielić nadzienia na "papkę", dla mnie najlepiej jest jak wyczuwalne są krewetki w kawałkach!