Rizotto z tuńczykiem
Opis wykonania
Rizotto dla wegetarian, którzy jedzą ryby. Tuńczyka można zastąpić inną rybą. Porcja dla 3 osób. Można przyrządzić danie bez ryby.
Przygotować wywar z kostek warzywnych ze sklepu ze zdrową żywnością: 2 kostki zalać ok. 1 litrem wody, rozpuścić kostki. Tuńczyka umyć, skropić sokiem z cytryny, popieprzyć , posolić, zwinąć w folię aluminiową (sakiewka) i ugotować na parze – ok. pół godziny. Cukinię przekroić na pół, wyjąć część z pestkami, miąższ pokroić w kostkę. Można obrać ze skóry. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej/oliwę i zeszklić cebulę, dodać czosnek, pomieszać i chwilkę smażyć (czosnek nie może zbrązowieć). Wrzucić cukinię, paprykę i imbir. Smażyć mieszając 3-5 min.Jeśli nie mamy 2-giej patelni, warzywa przekładamy na talerz. Na patelnię wlewamy trochę oleju/oliwy, podgrzewamy i wsypujemy ryż do risotto. Podsmażamy do momentu, aż ryż zrobi się szklisty. Dodajemy ok. 1 szklankę wywaru, mieszamy, aż ryż wchłonie wywar. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie miękki (regulujemy ilość wlewanego wywaru). Trwa to ok. pół godziny. Pod koniec dodajemy warzywa i rozgniatamy w palcach tuńczyka, posypujemy natką pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli ktoś je masło, dodajemy łyżkę, by risotto było delikatne w smaku.