Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Rizotto dla wegetarian, którzy jedzą ryby. Tuńczyka można zastąpić inną rybą. Porcja dla 3 osób. Można przyrządzić danie bez ryby.

Składniki

30 dkg polędwica z tuńczyka
2 łyżka sok z cytryny
1 łyżeczka pieprz kolorowy zmielony
1 szczypta sól
1 szt. żółta papryka
1 szt. cukinia
1-2 dkg imbir
2-3 g czosnek - ząbek
1 szt. cebula biała
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
125 ml olej rzepakowy/oliwa
1 garść natka pietruszki
1 l wywar z 2 kostek warzywnych
150 g ryż do risotto

Opis wykonania

Przygotować wywar z kostek warzywnych ze sklepu ze zdrową żywnością: 2 kostki zalać ok. 1 litrem wody, rozpuścić kostki. Tuńczyka umyć, skropić sokiem z cytryny, popieprzyć , posolić, zwinąć w folię aluminiową (sakiewka) i ugotować na parze – ok. pół godziny. Cukinię przekroić na pół, wyjąć część z pestkami, miąższ pokroić w kostkę. Można obrać ze skóry. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej/oliwę i zeszklić cebulę, dodać czosnek, pomieszać i chwilkę smażyć (czosnek nie może zbrązowieć). Wrzucić cukinię, paprykę i imbir. Smażyć mieszając 3-5 min.Jeśli nie mamy 2-giej patelni, warzywa przekładamy na talerz. Na patelnię wlewamy trochę oleju/oliwy, podgrzewamy i wsypujemy ryż do risotto. Podsmażamy do momentu, aż ryż zrobi się szklisty. Dodajemy ok. 1 szklankę wywaru, mieszamy, aż ryż wchłonie wywar. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie miękki (regulujemy ilość wlewanego wywaru). Trwa to ok. pół godziny. Pod koniec dodajemy warzywa i rozgniatamy w palcach tuńczyka, posypujemy natką pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli ktoś je masło, dodajemy łyżkę, by risotto było delikatne w smaku.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych