Sałatka z ciecierzycy
4 porcje
90 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Sałatka z ciecierzycy
Sałatka z ciecierzycy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Sałatka jest pełna kolorów i wyrazistych smaków, które znakomicie podkreślą smak mięsa. Również sprawdzi się ona jako samodzielna propozycja na śniadanie lub kolację.
Opis wykonania
Ciecierzycę przed ugotowaniem należy moczyć przez co najmniej 8 godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić ją na noc w naczyniu.
Ciecierzycę ugotuj w osolonej wodzie przez ok. 45-50 minut.
Podczas gotowania ciecierzycy przygotuj resztę składników. Sałatę umyj i porwij na mniejsze kawałki, czerwoną cebulę pokrój w drobne piórka, marchew zetrzyj na tarce, a rzodkiewki pokrój w półplasterki. Suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki, a świeże w kostkę.
Na suchej patelni prażymy nasiona słonecznika, czarnuszki oraz pestki dyni – dodadzą sałatce wyrazistości. Na koniec dodaj wystudzoną ciecierzycę i oliwę, a całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw sałatkę pieprzem.
TIP
Ciecierzyca znacznie zwiększa swoją objętość pod wpływem wody, dlatego należy ją moczyć w większym naczyniu.
Suszone pomidory możesz zamienić na oliwki.
Komentarze