Shakshuka
2 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Shakshuka
Shakshuka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Shakshuka to pożywne i bardzo sycące danie, spożywane najczęściej jako śniadanie, a które równie dobrze sprawdzi się jako rozgrzewająca kolacja.
Opis wykonania
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Paprykę pokrój w małą lub średnią kostkę, a kiełbaski w plastry. Rozgrzej na patelni oliwę i podsmażaj na niej cebulę i czosnek. Gdy cebula będzie szklista dodaj równocześnie kiełbaski i paprykę. Podsmażaj do momentu aż papryka będzie miękka. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz przyprawy. Całość należy doprowadzić do wrzenia i gotować aż woda odparuje, a sos zrobi się gęsty. Zdejmij patelnię z ognia. W sosie zrób 4 wgłębienia. Wbij w nie jajka, a następnie całość piecz w piekarniku przez około 10 minut w 180 °C z włączonym termoobiegiem. Shakshukę podawaj na ciepło posypaną liśćmi kolendry.
TIP
Ponieważ w drugim etapie danie jest przygotowywane w piekarniku, patelnia musi mieć metalową rączkę, która nie stopi się podczas pieczenia.
Danie doskonale smakuje również z mięsem mielonym zarówno drobiowym, jak i wołowym.
Jeśli chcesz przygotować wegetariańską wersję zamień kiełbaski na ser feta.
Komentarze