Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
W Tunezji i innych krajach północnoafrykańskich popularna propozycja śniadaniowa.

Składniki

4 szt. jajka
4 szt. frankfuterki lub inne małe kiełbaski
1 szt. puszka pomidorów bez skórki
1 szt. zielona papryka
1 szt. czerwona cebula
1/3 szt. papryczki chili lub ½ łyżeczki suszonej
1 szt. spory ząbek czosnku
3 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 szczypta pieprzu
1 garść świeżych liści kolendry

Opis wykonania

Shakshuka to pożywne i bardzo sycące danie, spożywane najczęściej jako śniadanie, a które równie dobrze sprawdzi się jako rozgrzewająca kolacja.

Opis wykonania

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Paprykę pokrój w małą lub średnią kostkę, a kiełbaski w plastry. Rozgrzej na patelni oliwę i podsmażaj na niej cebulę i czosnek. Gdy cebula będzie szklista dodaj równocześnie kiełbaski i paprykę. Podsmażaj do momentu aż papryka będzie miękka. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz przyprawy. Całość należy doprowadzić do wrzenia i gotować aż woda odparuje, a sos zrobi się gęsty. Zdejmij patelnię z ognia. W sosie zrób 4 wgłębienia. Wbij w nie jajka, a następnie całość piecz w piekarniku przez około 10 minut w 180 °C z włączonym termoobiegiem. Shakshukę podawaj na ciepło posypaną liśćmi kolendry.

TIP

Ponieważ w drugim etapie danie jest przygotowywane w piekarniku, patelnia musi mieć metalową rączkę, która nie stopi się podczas pieczenia.
Danie doskonale smakuje również z mięsem mielonym zarówno drobiowym, jak i wołowym.
Jeśli chcesz przygotować wegetariańską wersję zamień kiełbaski na ser feta.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych