Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
W Tunezji i innych krajach północnoafrykańskich popularna propozycja śniadaniowa.

Składniki

4 szt. jajka
4 szt. frankfuterki lub inne małe kiełbaski
1 szt. puszka pomidorów bez skórki
1 szt. zielona papryka
1 szt. czerwona cebula
1/3 szt. papryczki chili lub ½ łyżeczki suszonej
1 szt. spory ząbek czosnku
3 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 szczypta pieprzu
1 garść świeżych liści kolendry

Opis wykonania

Shakshuka to pożywne i bardzo sycące danie, spożywane najczęściej jako śniadanie, a które równie dobrze sprawdzi się jako rozgrzewająca kolacja.

Opis wykonania

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Paprykę pokrój w małą lub średnią kostkę, a kiełbaski w plastry. Rozgrzej na patelni oliwę i podsmażaj na niej cebulę i czosnek. Gdy cebula będzie szklista dodaj równocześnie kiełbaski i paprykę. Podsmażaj do momentu aż papryka będzie miękka. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz przyprawy. Całość należy doprowadzić do wrzenia i gotować aż woda odparuje, a sos zrobi się gęsty. Zdejmij patelnię z ognia. W sosie zrób 4 wgłębienia. Wbij w nie jajka, a następnie całość piecz w piekarniku przez około 10 minut w 180 °C z włączonym termoobiegiem. Shakshukę podawaj na ciepło posypaną liśćmi kolendry.

TIP

Ponieważ w drugim etapie danie jest przygotowywane w piekarniku, patelnia musi mieć metalową rączkę, która nie stopi się podczas pieczenia.
Danie doskonale smakuje również z mięsem mielonym zarówno drobiowym, jak i wołowym.
Jeśli chcesz przygotować wegetariańską wersję zamień kiełbaski na ser feta.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych