Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wśród dań, które w polskiej kulturze mają duże znaczenie, karp w galarecie zajmuje szczególne miejsce. To danie, które łączy w sobie wspomnienia rodzinnych świąt oraz szlachetny smak króla wigilijnego stołu – karpia. Przygotowanie karpia w galarecie zajmuje nieco czasu, ale zdecydowanie warto wykonać ten przepis.

Składniki

1,2–1,5 kg karpia
15 dkg marynowanych buraczków
15 dkg marynowanych grzybków
2 szt. pietruszki
2 szt. marchewki
1 szt. niedużego selera
1/3 szt. małego pora
1/2 pęczek natki pietruszki
4 łyżeczka żelatyny
do posmarowania sok z cytryny
4–5 ziaren pieprzu
4–5 ziaren ziela angielskiego
2–3 szt. liści laurowych
do smaku sól

Opis wykonania

Karpia oczyszczamy i myjemy, zachowując głowę i płetwy. Nacieramy solą i skrapiamy go dosyć obficie sokiem z cytryny.

Zobacz: przepis na karpia pieczonego.

Kroimy wszystkie obrane warzywa i przekładamy do garnka. Zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy głowę i płetwy karpia, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Przykrywamy garnek i gotujemy bulion przez godzinę.

Dzielimy karpia na dzwonki, przekładamy do garnka. Gotujemy wszystkie składniki przez kolejne 20 minut. Wyjmujemy dzwonki karpia z wywaru i pozostawiamy je na półmisku do ostygnięcia. Obkładamy rybę marynowanymi grzybkami i buraczkami.

Zalewamy żelatynę niewielką ilością zimnej wody. Przecedzamy bulion przez gęste sitko. Mieszamy 1 litr gorącego wywaru z żelatyną. Zalewamy nim karpia i dekorujemy natką pietruszki.

Studzimy rybę, następnie wstawiamy ją do lodówki na co najmniej 5 godzin, aby galareta stężała.

Zobacz też: chłodziarki i zamrażarki Bosch.

Galaretę z karpia podajmy skropioną cytryną. Dobrze komponuje się również z musztardą. Nie zapomnijmy o ulubionym pieczywie.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Idealne na wigilię! Polecam zrobić dzień wcześniej!