Karp wigilijny w galarecie
6 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Karp wigilijny w galarecie
Karp wigilijny w galarecie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Karp w galarecie to tradycyjne danie, które często gości na polskich stołach wigilijnych. To sprawdzony przepis na rybę w galarecie, który z pewnością zachwyci wszystkich gości. Poniżej znajdziesz szczegółowe wskazówki, jak zrobić karpia w galarecie, zachowując jego delikatny smak i estetyczny wygląd.
Zacznij od przygotowania bulionu. W dużym garnku zalej wodą umyte i obrane warzywa: pietruszkę, marchewki, selera oraz cebulę. Dodaj liście laurowe, sól i pieprz. Gotuj wszystko na małym ogniu, aby aromaty dania z karpia dobrze się przegryzły.
Gdy warzywa będą miękkie, dodaj do garnka oczyszczonego i pokrojonego karpia. Ryba w galarecie z ryby mrożonej również świetnie się sprawdzi, jeśli nie masz dostępu do świeżego karpia. Gotuj karpia na małym ogniu przez około 20–30 minut, aż będzie w pełni ugotowany.
Usuń rybę z bulionu i ostrożnie oddziel mięso od ości – to kluczowy krok, aby przygotować karpia w galarecie bez ości. Mięso ułóż w płaskim naczyniu.
Porada
Aby galareta miała bardziej intensywny smak, do gotującego się bulionu dodaj również głowę karpia.
Jak wygląda klarowanie galarety z karpia? Bulion przecedź przez sitko, aby pozbyć się resztek warzyw i przypraw. Do czystego bulionu dodaj żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody oraz sok z cytryny. Mieszaj, dopóki żelatyna całkowicie się nie rozpuści.
Gotowy bulion wylej na przygotowane wcześniej mięso karpia. Jak udekorować karpia w galarecie? Dodaj pokrojone w plastry marchewki i pietruszkę oraz listki natki pietruszki dla dekoracji.
Całość wstaw do lodówki na kilka godzin, aż galareta stężeje.
Karp w galarecie znany jest również w kuchni żydowskiej pod nazwą „gefilte fish”. Tradycyjna potrawa różni się nieco przygotowaniem i podawaniem, ale podobieństwo w wykorzystaniu galarety jest uderzające.
Karp jest bogaty w białko i omega-3, co sprawia, że jest zdrowym wyborem na świąteczny stół. Ponadto ryba ta zawiera witaminy z grupy B oraz jest źródłem ważnych mikroelementów jak fosfor, selen i magnez.
Najlepsza ryba w galarecie serwowana jest schłodzona, bezpośrednio z lodówki, co intensyfikuje jej smak i sprawia, że galareta jest krucha i smaczna.
Komentarze