Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wspaniała rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z chilli

Składniki

1 szt. pierś z kurczaka
200 g krewetki
1 szt. cebula
2 szt. czosnek (ząbki)
1 szt. papryczka chilli
1 szt. limonka
kawałek imbiru
500 ml mleko kokosowe
1 garść grzyby MUN
750 ml bulion warzywny
1 szt. marchewka
80 g pędy bambusa w zalewie
2 łyżka tłuszcz kokosowy do smażenia
sos sojowy
100 g makaron ryżowy (wstążki)
sól
szczypiorek

Opis wykonania

Gotujemy bulion lub przygotowujemy bulion z kostki. W międzyczasie kroimy marchewkę na zapałkę a grzyby MUN zalewamy wrzątkiem i po 10 minutach cedzimy i kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy marchew, starty imbir i grzyby do bulionu i gotujemy na małym ogniu. Cebulę oraz papryczkę chilli siekamy drobno i szklimy na patelni, dodając pod koniec czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie wrzucamy do bulionu. Krewetki przelewamy wrzątkiem, skrapiamy sokiem z limonki i wrzucamy do garnka. Fileta kroimy w cienkie paseczki i przesmażamy na patelni, dodajemy pędy bambusa, mieszamy aż odparuje woda z kurczaka i wkładamy do garnka. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, jeśli jest taka potrzeba, kroimy go i wrzucamy do zupy. Wlewamy mleko kokosowe i doprawiamy sosem sojowym do smaku. Zupę serwujemy posypaną siekanym szczypiorkiem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy