Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Warzywa z woka

Opis wykonania

Warzywa z woka to jedno z moich ulubionych dań inspirowanych kuchnią azjatycką. Sekretem tego przepisu jest odpowiedni sposób smażenia warzyw w głębokiej patelni, tak by na koniec zachowały jak najwięcej ze swojej świeżości i chrupkości. Konieczne jest do tego utrzymanie wysokiej temperatury, dzięki której składniki z zewnątrz podsmażą się i wręcz skarmelizują, a w środku pozostaną świeże, soczyste i chrupiące.

Warzywa z woka - krok 1

Przygotowywanie jedzenia w woku zajmuje bardzo mało czasu. Dlatego w pierwszej kolejności przygotuj wszystkie składniki tak, żeby były gotowe do wrzucenia na patelnię.

Warzywa z woka - krok 2

Kolorową paprykę, marchew i imbir pokrój w długie cienkie paseczki.

Brokuł podziel na małe różyczki.

Cebulę posiekaj w cienkie piórka.

Pieczarki, papryczkę chilli i czosnek pokrój w plasterki.

Warzywa z woka - krok 3

Rozgrzej wok na dużej mocy płyty grzewczej i dodaj kilka łyżek oleju do smażenia.

Dodaj marchew, czerwoną paprykę i imbir.

Warzywa smaż przez kilkadziesiąt sekund i po tym czasie energicznie mieszając, smaż nadal.

Kiedy tylko papryka zacznie się rumienić, dodaj brokuł, a po kolejnych kilkudziesięciu sekundach pozostałe warzywa.

Warzywa z woka - krok 4

W międzyczasie, aby nie przypalić warzyw na patelni, możesz zmniejszyć moc palnika, ale tylko tyle, żeby całość nadal mocno się smażyła.

Po kolejnej minucie dodaj jeden po drugim składniki mokre: sos sojowy, sos ostrygowy, sos rybny, sok z cytryny.

Warzywa z woka - krok 5

Całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze kilkadziesiąt sekund do czasu, aż sos się zredukuje i pokryje dobrze wszystkie warzywa.

Danie serwuj od razu z dodatkiem ryżu i posypane ziarnami sezamu.

Bosch do kuchni