Warzywa z woka
![Warzywa z woka](https://akademiasmaku.pl/storage/7312/conversions/warzywa-z-woka-4480-single.webp)
4 porcje
25 min
Łatwe
Składniki
Wartości odżywcze
Warzywa z woka
Warzywa z woka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8573/conversions/03e31KSaBMqoQ5-thumb.webp)
Przygotowywanie jedzenia w woku zajmuje bardzo mało czasu. Dlatego w pierwszej kolejności przygotuj wszystkie składniki tak, żeby były gotowe do wrzucenia na patelnię.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8574/conversions/gNtXLiNpe4aTA7-thumb.webp)
Kolorową paprykę, marchew i imbir pokrój w długie cienkie paseczki.
Brokuł podziel na małe różyczki.
Cebulę posiekaj w cienkie piórka.
Pieczarki, papryczkę chilli i czosnek pokrój w plasterki.
Porada
Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8575/conversions/hvIRADU2bHySbv-thumb.webp)
Rozgrzej wok na dużej mocy płyty grzewczej i dodaj kilka łyżek oleju do smażenia.
Dodaj marchew, czerwoną paprykę i imbir.
Warzywa smaż przez kilkadziesiąt sekund i po tym czasie energicznie mieszając, smaż nadal.
Kiedy tylko papryka zacznie się rumienić, dodaj brokuł, a po kolejnych kilkudziesięciu sekundach pozostałe warzywa.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8576/conversions/dPJvMZC4S7af1i-thumb.webp)
W międzyczasie, aby nie przypalić warzyw na patelni, możesz zmniejszyć moc palnika, ale tylko tyle, żeby całość nadal mocno się smażyła.
Po kolejnej minucie dodaj jeden po drugim składniki mokre: sos sojowy, sos ostrygowy, sos rybny, sok z cytryny.
![5](https://akademiasmaku.pl/storage/8577/conversions/WEqSd6Mc3zS1hK-thumb.webp)
Całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze kilkadziesiąt sekund do czasu, aż sos się zredukuje i pokryje dobrze wszystkie warzywa.
Danie serwuj od razu z dodatkiem ryżu i posypane ziarnami sezamu.
Komentarze