Warzywa z woka
4 porcje
25 min
Łatwe
Składniki
Wartości odżywcze
Warzywa z woka
Warzywa z woka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowywanie jedzenia w woku zajmuje bardzo mało czasu. Dlatego w pierwszej kolejności przygotuj wszystkie składniki tak, żeby były gotowe do wrzucenia na patelnię.
Kolorową paprykę, marchew i imbir pokrój w długie cienkie paseczki.
Brokuł podziel na małe różyczki.
Cebulę posiekaj w cienkie piórka.
Pieczarki, papryczkę chilli i czosnek pokrój w plasterki.
Porada
Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.
Rozgrzej wok na dużej mocy płyty grzewczej i dodaj kilka łyżek oleju do smażenia.
Dodaj marchew, czerwoną paprykę i imbir.
Warzywa smaż przez kilkadziesiąt sekund i po tym czasie energicznie mieszając, smaż nadal.
Kiedy tylko papryka zacznie się rumienić, dodaj brokuł, a po kolejnych kilkudziesięciu sekundach pozostałe warzywa.
W międzyczasie, aby nie przypalić warzyw na patelni, możesz zmniejszyć moc palnika, ale tylko tyle, żeby całość nadal mocno się smażyła.
Po kolejnej minucie dodaj jeden po drugim składniki mokre: sos sojowy, sos ostrygowy, sos rybny, sok z cytryny.
Całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze kilkadziesiąt sekund do czasu, aż sos się zredukuje i pokryje dobrze wszystkie warzywa.
Danie serwuj od razu z dodatkiem ryżu i posypane ziarnami sezamu.
Komentarze