Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Warzywa z woka to jedno z moich ulubionych dań inspirowanych kuchnią azjatycką. Sekretem tego przepisu jest odpowiedni sposób smażenia warzyw w głębokiej patelni, tak by na koniec zachowały jak najwięcej ze swojej świeżości i chrupkości. Konieczne jest do tego utrzymanie wysokiej temperatury, dzięki której składniki z zewnątrz podsmażą się i wręcz skarmelizują, a w środku pozostaną świeże, soczyste i chrupiące.

Składniki

Kolorowa papryka
Brokuł
Marchew
Cebula szalotka
Czosnek
Imbir
Pieczarki
Papryczka chilli
Sok z cytryny
Sos sojowy
Sos ostrygowy
Sos rybny
Olej do smażenia
Ziarna sezamu do podania

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
110 kcal
Tłuszcz
4.5 g
Węglowodany
12.1 g
Błonnik
5 g
Białko
3.53 g
Sól
1 g

Opis wykonania

Przygotowywanie jedzenia w woku zajmuje bardzo mało czasu. Dlatego w pierwszej kolejności przygotuj wszystkie składniki tak, żeby były gotowe do wrzucenia na patelnię.

Kolorową paprykę, marchew i imbir pokrój w długie cienkie paseczki.

Brokuł podziel na małe różyczki.

Cebulę posiekaj w cienkie piórka.

Pieczarki, papryczkę chilli i czosnek pokrój w plasterki.

Porada

Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.

Bosh Logo
Bosh

Rozgrzej wok na dużej mocy płyty grzewczej i dodaj kilka łyżek oleju do smażenia.

Dodaj marchew, czerwoną paprykę i imbir.

Warzywa smaż przez kilkadziesiąt sekund i po tym czasie energicznie mieszając, smaż nadal.

Kiedy tylko papryka zacznie się rumienić, dodaj brokuł, a po kolejnych kilkudziesięciu sekundach pozostałe warzywa.

W międzyczasie, aby nie przypalić warzyw na patelni, możesz zmniejszyć moc palnika, ale tylko tyle, żeby całość nadal mocno się smażyła.

Po kolejnej minucie dodaj jeden po drugim składniki mokre: sos sojowy, sos ostrygowy, sos rybny, sok z cytryny.

Całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze kilkadziesiąt sekund do czasu, aż sos się zredukuje i pokryje dobrze wszystkie warzywa.

Danie serwuj od razu z dodatkiem ryżu i posypane ziarnami sezamu.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Pyszne warzywka ale jednak jak używam sosu ostrygowego nie dodaje już rybnego Można wybrać jakie tylko się lubi warzywo