Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Wątróbka drobiowa w sosie śmietanowym z pieczarkami

Opis wykonania

Poznaj delikatne w smaku wątróbki drobiowe w sosie śmietanowym z gałką muszkatołową, pieczarkami i marchewką. Wątróbka w śmietanie idealnie sprawdzi się jako przystawka, jak i danie główne.

  1. Aby wątróbka drobiowa w sosie nie była twarda, to pod żadnym wyjątkiem nie wolno jej przyprawiać przed pieczeniem. Oczyszczoną wątróbkę drobiową warto pomoczyć w mleku przez około godzinę.

  2. Na głębokiej patelni rozgrzej masło. Posiekaną drobno cebulę smaż do momentu, aż uzyska złoty kolor. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj ją do cebuli i smaż przez kolejne 5 minut. Cały czas mieszaj. Pokrojone pieczarki wrzuć na patelnię i smaż, aż puszczą sok. Dopraw solą do smaku. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia.

  3. Wątróbkę dokładnie osusz ją za pomocą papierowych ręczników, pokrój na kawałki i ułóż na przygotowanych wcześniej warzywach.

  4. Wątróbka drobiowa w sosie śmietanowym wymaga przygotowania wspomnianego sosu: w miseczce dokładnie wymieszaj śmietanę, sól, miód i gałkę muszkatołową. Gotową mieszanką polej wierzch wątróbki i rozsmaruj ją równomiernie.

  5. Piekarnik Bosch rozgrzej do temperatury 180⁰C. Wątróbkę z pieczarkami piecz przez około 35–40 minut.

  6. Opcjonalnie można przygotować wątróbkę z cebulą i pieczarkami bez sosu – wystarczy wówczas usmażyć ją na patelni na średniej mocy płyty grzewczej. Zamiast drobiowych wątróbek możesz skorzystać z wieprzowych – pokrój ją na mniejsze kawałeczki.

  7. Wątróbka w śmietanie z jabłkami czy też z malinowym sosem balsamicznym to kolejne przepisy, które warto wykorzystać. Drobiowe podroby doskonale komponują się z lekko słodkim smakiem, stąd dodatek jabłek, malin czy też miodu.

  8. Podanie

    Wątróbka drobiowa w sosie doskonale smakuje z ziemniakami, kaszą gryczaną lub świeżą bagietką.

    Sprawdź przepis na wątróbkę drobiową w sosie malinowym.

Bosch do kuchni