Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Wątróbka drobiowa w sosie śmietanowym z pieczarkami

Wątróbki w sosie śmietanowym z pieczarkami
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Poznaj delikatne w smaku wątróbki drobiowe w sosie śmietanowym z gałką muszkatołową, pieczarkami i marchewką. Wątróbka w śmietanie idealnie sprawdzi się jako przystawka, jak i danie główne.

Składniki

0,5 kg wątróbki drobiowe
1 szt. cebula
2 szt. marchewka
25 dkg pieczarki (lub inne grzyby)
230 g śmietana
1 łyżka miód
do smaku gałka muszkatołowa
do smaku sól
2 łyżka masło

Opis wykonania

Aby wątróbka drobiowa w sosie nie była twarda, to pod żadnym wyjątkiem nie wolno jej przyprawiać przed pieczeniem. Oczyszczoną wątróbkę drobiową warto pomoczyć w mleku przez około godzinę.

Na głębokiej patelni rozgrzej masło. Posiekaną drobno cebulę smaż do momentu, aż uzyska złoty kolor. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj ją do cebuli i smaż przez kolejne 5 minut. Cały czas mieszaj. Pokrojone pieczarki wrzuć na patelnię i smaż, aż puszczą sok. Dopraw solą do smaku. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia.

Wątróbkę dokładnie osusz ją za pomocą papierowych ręczników, pokrój na kawałki i ułóż na przygotowanych wcześniej warzywach.

Wątróbka drobiowa w sosie śmietanowym wymaga przygotowania wspomnianego sosu: w miseczce dokładnie wymieszaj śmietanę, sól, miód i gałkę muszkatołową. Gotową mieszanką polej wierzch wątróbki i rozsmaruj ją równomiernie.

Piekarnik Bosch rozgrzej do temperatury 180⁰C. Wątróbkę z pieczarkami piecz przez około 35–40 minut.

Opcjonalnie można przygotować wątróbkę z cebulą i pieczarkami bez sosu – wystarczy wówczas usmażyć ją na patelni na średniej mocy płyty grzewczej. Zamiast drobiowych wątróbek możesz skorzystać z wieprzowych – pokrój ją na mniejsze kawałeczki.

Wątróbka w śmietanie z jabłkami czy też z malinowym sosem balsamicznym to kolejne przepisy, które warto wykorzystać. Drobiowe podroby doskonale komponują się z lekko słodkim smakiem, stąd dodatek jabłek, malin czy też miodu.

Podanie

Wątróbka drobiowa w sosie doskonale smakuje z ziemniakami, kaszą gryczaną lub świeżą bagietką.

Sprawdź przepis na wątróbkę drobiową w sosie malinowym.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Pyszny obiadek, podałam z ziemniaczkami i sałatką 👍
zielone_obloczki
Polecam wypróbować przepis.