Wątróbki w sosie śmietanowym z pieczarkami
Opis wykonania
Delikatne w smaku wątróbki drobiowe w sosie śmietanowym z gałką muszkatołową, pieczarkami i marchewką.
Na głębokiej patelni rozgrzej masło. Posiekaną cebulę smaż aż uzyska złoty kolor. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj ją do cebuli i smaż przez kolejne 5 minut. Cały czas mieszaj. Pokrojone pieczarki wrzuć na patelnię i smaż, aż puszczą sok. Dopraw solą do smaku. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia.
Umyj wątróbkę i osusz ją za pomocą papierowych ręczników. Pokrój na kawałki i ułóż na przygotowanych wcześniej warzywach.
W miseczce wymieszaj śmietanę, sól, miód i gałkę muszkatołową. Gotową mieszanką polej wierzch wątróbki. Rozsmaruj ją równomiernie.
Piekarnik rozgrzej w temperaturze 180⁰C. Wątróbki piecz przez około 35-40 minut. Podawaj z ziemniakami.
Tip:
Ziemniaki możesz zastąpić kaszą gryczaną lub podawać z bagietką.
Zamiast drobiowych wątróbek możesz skorzystać z wieprzowych. Wtedy wątróbkę pokrój na mniejsze kawałeczki.
Nie przyprawiaj wątróbki przed pieczeniem, bo zrobi się twarda!