Wątróbka drobiowa w sosie śmietanowym z pieczarkami
4 porcje
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wątróbki w sosie śmietanowym z pieczarkami
Wątróbki w sosie śmietanowym z pieczarkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Aby wątróbka drobiowa w sosie nie była twarda, to pod żadnym wyjątkiem nie wolno jej przyprawiać przed pieczeniem. Oczyszczoną wątróbkę drobiową warto pomoczyć w mleku przez około godzinę.
Na głębokiej patelni rozgrzej masło. Posiekaną drobno cebulę smaż do momentu, aż uzyska złoty kolor. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj ją do cebuli i smaż przez kolejne 5 minut. Cały czas mieszaj. Pokrojone pieczarki wrzuć na patelnię i smaż, aż puszczą sok. Dopraw solą do smaku. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia.
Wątróbkę dokładnie osusz ją za pomocą papierowych ręczników, pokrój na kawałki i ułóż na przygotowanych wcześniej warzywach.
Wątróbka drobiowa w sosie śmietanowym wymaga przygotowania wspomnianego sosu: w miseczce dokładnie wymieszaj śmietanę, sól, miód i gałkę muszkatołową. Gotową mieszanką polej wierzch wątróbki i rozsmaruj ją równomiernie.
Piekarnik Bosch rozgrzej do temperatury 180⁰C. Wątróbkę z pieczarkami piecz przez około 35–40 minut.
Opcjonalnie można przygotować wątróbkę z cebulą i pieczarkami bez sosu – wystarczy wówczas usmażyć ją na patelni na średniej mocy płyty grzewczej. Zamiast drobiowych wątróbek możesz skorzystać z wieprzowych – pokrój ją na mniejsze kawałeczki.
Wątróbka w śmietanie z jabłkami czy też z malinowym sosem balsamicznym to kolejne przepisy, które warto wykorzystać. Drobiowe podroby doskonale komponują się z lekko słodkim smakiem, stąd dodatek jabłek, malin czy też miodu.
Podanie
Wątróbka drobiowa w sosie doskonale smakuje z ziemniakami, kaszą gryczaną lub świeżą bagietką.
Komentarze