Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Hamburgery, choć niezdrowe, mają wielu zwolenników. I choć od czasu do czasu można zjeść hamburgera w barze, to o wiele lepiej przygotować samemu taki fast food. Będzie na pewno zdrowszy!

Składniki

Burger wołowy:
500 g mielonego mięsa wołowego
1 szt. cebula (starta)
1 szt. ząbek czosnku (zmiażdżony)
75 g parmezanu (możesz go zastąpić innym serem)
1 łyżka sosu Worcester
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 szt. jajko
1 1/2 łyżeczka soli
pieprz do smaku
Hamburger:
1 łyżka oliwy z oliwek
4 szt. duże plastry bekonu
2 szt. cebule (pokrojone w piórka)
2 szt. pomidory (grubo pokrojone)
4 szt. bułki przecięte na pół
4 szt. plastry sera cheddar
ketchup lub sos pomidorowy
sałata

Opis wykonania

Wszystkie składniki przeznaczone do przygotowania burgera przełóż do dużej miski. Rozdrobnij je ręką i mieszaj dokładnie, aż powstanie jednolita masa. Podziel ją na 4 równe części, uformuj z nich kulkę i delikatnie spłaszcz. Wstaw je do lodówki na 15 minut.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej boczek. Rozgrzej piekarnik na niską temperaturę i wstaw do niego podsmażony boczek, by utrzymał swoją temperaturę.

Cebulę pokrój w piórka i smaż na patelni przez około 2-3 minuty, aż się zarumieni. Ją także umieść w piekarniku.

Burgery smaż na rozgrzanej patelni przez około 2-3 minuty. Gdy się zarumienią przewróć je na drugą stronę i smaż przez kolejną minutę. Na każdym kotlecie połóż plaster sera i smaż aż ser zacznie się rozpuszczać.

Bułki przekrój na pół. Spód każdej z nich posmaruj ketchupem, a następnie połóż na nim sałatę, plasterek pomidora, burger, boczek i cebulę. Całość przykryj drugą połową bułki.

Tip:

Średnica kotleta powinna być trochę większa niż średnica bułki, gdyż mięso zmniejszy się w trakcie obróbki termicznej.

Na środku każdego burgera zrób kciukiem niewielkie wgłębienie. Dzięki temu podczas gotowania kotlet zachowa swój kształt.

Jeśli mięso do hamburgera przygotowujesz dzień wcześniej, pozostaw je w lodówce na całą noc.

Gdy przypieczesz delikatnie bułki staną się bardziej chrupiące.

Hamburgery podawaj od razu, żeby nie zdążyły wystygnąć. 

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Rene
Przygotowałam z tego przepisu mięso i wypełnienie na hamburgery i mogę polecić. Smaczne i wszystkim smakowało. Przygotowywanie w domu takich pyszności trochę czasu zajmuje, ale warto. Do tego zrobiłam też Domowe bułki hamburgerowe z tego przepisu https://akademiasmaku.pl/przepis/domowe-bulki-hamburgerowe,1729 i frytki z tego przepisu https://akademiasmaku.pl/przepis/frytki-belgijskie,5231 Pracy było sporo, ale jaka radość i satysfakcja.
Babylington
Oczywiście z dodatkami według uznania.
bsylvia
Bardzo dobre hamburgery, u mnie z domową bagietką. Polecam!
Lalaxo
Zdrowe, a jakie smaczne!