Zdrowe hamburgery
4 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Zdrowe hamburgery
Zdrowe hamburgery
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wszystkie składniki przeznaczone do przygotowania burgera przełóż do dużej miski. Rozdrobnij je ręką i mieszaj dokładnie, aż powstanie jednolita masa. Podziel ją na 4 równe części, uformuj z nich kulkę i delikatnie spłaszcz. Wstaw je do lodówki na 15 minut.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej boczek. Rozgrzej piekarnik na niską temperaturę i wstaw do niego podsmażony boczek, by utrzymał swoją temperaturę.
Cebulę pokrój w piórka i smaż na patelni przez około 2-3 minuty, aż się zarumieni. Ją także umieść w piekarniku.
Burgery smaż na rozgrzanej patelni przez około 2-3 minuty. Gdy się zarumienią przewróć je na drugą stronę i smaż przez kolejną minutę. Na każdym kotlecie połóż plaster sera i smaż aż ser zacznie się rozpuszczać.
Bułki przekrój na pół. Spód każdej z nich posmaruj ketchupem, a następnie połóż na nim sałatę, plasterek pomidora, burger, boczek i cebulę. Całość przykryj drugą połową bułki.
Tip:
Średnica kotleta powinna być trochę większa niż średnica bułki, gdyż mięso zmniejszy się w trakcie obróbki termicznej.
Na środku każdego burgera zrób kciukiem niewielkie wgłębienie. Dzięki temu podczas gotowania kotlet zachowa swój kształt.
Jeśli mięso do hamburgera przygotowujesz dzień wcześniej, pozostaw je w lodówce na całą noc.
Gdy przypieczesz delikatnie bułki staną się bardziej chrupiące.
Hamburgery podawaj od razu, żeby nie zdążyły wystygnąć.
Komentarze