ZUPA DYNIOWO-POMIDOROWA
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Aromat, smak, jakość :) Pyyyszność :)
Składniki
1 szt. 1 średniej wielkości dynia
25 szt. 25 małych pomidorów śliwkowych
4 szt. 4 ząbki czosnku
1 szt. średnia cebula
1 l litr bulionu warzywnego
1 łyżeczka łyżeczka masła
4 cienkie plasterki imbiru
2 łyżka 2 łyżki oliwy
1 łyżka łyżka cukru
pół łyżeczka sól
pół łyżeczka pieprz
ZUPA DYNIOWO-POMIDOROWA
ZUPA DYNIOWO-POMIDOROWA
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dynie obieramy ze skóry i usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w plastry i następnie na mniejsze cząstki. Pomidory kroimy na połówki. Cebule obieramy i kroimy w ćwiartkę. Natomiast ząbki czosnku pozostawiamy w łupinach. Wszystkie te składniki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, solimy i posypujemy cukrem na koniec skrapiając wszystko oliwą. Wkładamy wszystko do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na termoobieg - czas 30 minut.
W garnku roztapiamy masło, wrzucamy imbir i szklimy około 3 minuty.
Następnie wszystkie warzywa wraz z wyciśniętym czosnkiem z łupinek blendujemy w garnku wraz z bulionem. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z prażonymi pestkami dyni i słonecznika.
Komentarze