Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa z sałaty

Zupa z sałaty

Opis wykonania

Średnie
dla 4 osób

Sałata pomimo wielu wartości odżywczych ma jedną wadę - nie może zbyt długo leżeć w oczekiwaniu na zjedzenie. Tak powstał pomysł na zupę.

Zaczynamy od pokrojenia w plasterki lub kostkę składników (marchewka, cukinia i ziemniaki). Wlewamy oliwy do garnka i wrzucamy tam warzywa. Gdy lekko się przysmażą dolewamy wody i dusimy. Jeżeli warzywa lekko zmiękną dodajemy porwaną w kawałki sałatę. Dusimy pod przykryciem, aż sałata zmieni kolor na ciemno zielony. Solimy i pieprzymy. Następnie dolewamy wody i na małym ogniu trzymamy jeszcze kilka minut. Następnie, za pomocą blendera robimy ze składników krem. Po dokładnym zblenderowaniu w zależności od upodobań dolewamy 1-2 szklanki wody i mieszamy.

Zupa ma ciekawy kolor i smak. Dla przełamania koloru, smaku i tekstury proponuję zupę posypać czarnuszką i chilli. Jeżeli nie macie czarnuszki dobrze sprawdzi się również prażony sezam, czosnek niedźwiedzi, a ja następnym razem spróbuję też z trawą cytrynową.
Posiadasz jeszcze lepszy przepis lub poradę? Dodaj go!

Głębia Smaku

Choć tradycyjnie to mieszkańcy słonecznej Italii utożsamiani są z makaronem, jednak Polacy nie ustępują im pod względem miłości do niego. Jest dobry na każdą okazję, jako danie główne podczas wystawnego obiadu i jako przekąska podczas spotkania z przyjaciółmi. Podawany zarówno w wersji wytrwanej, jak i słodkiej zdobył serca naszych rodaków.

Zobacz magazyn