Awokado
Awokado – ten smaczny i zdrowy owoc zrobił w ostatnich latach zawrotną kulinarną karierę, ale w kuchni wykorzystywany jest od bardzo dawna. Aztekowie nazywali go masłem bogów, ze względu na cenne wartości odżywcze i konsystencję przypominającą masło. Dzięki dużej zawartości kwasu oleinowego, awokado obniża poziom cholesterolu we krwi, a zawarte w nim tłuszcze należą do najzdrowszych. Znanych jest niemal 120 gatunków tego owocu i jeszcze więcej przepisów na dania z awokado.
Jak jeść awokado?
Najlepiej na surowo, jako składnik sałatek, koktajli czy jako smarowidło zastępujące masło. W tym celu najlepiej wybrać lekko miękki owoc, który z łatwością da się rozprowadzić po pieczywie albo zmiksować. Trzeba tylko rozpoznać, kiedy awokado jest dojrzałe! Czyli wtedy, gdy jego skórka i miąższ delikatnie uginają się po naciśnięciu.
Proste przepisy na dania z awokado
Jeśli awokado nigdy dotąd nie gościło w Twojej kuchni, sprawdź na początek zielony koktajl z awokado oraz sałatkę z awokado.
A jeśli zastanawiasz się, co jeszcze można zrobić z awokado, bo już nie raz było podstawą Twoich przepisów, pamiętaj, że ten zielony owoc o aksamitnej konsystencji jest przede wszystkim nieodłącznym składnikiem kuchni meksykańskiej. Przygotuj zatem…
Najlepsze guacamole!
Podstawowe przepisy na tę pastę i z jej wykorzystaniem to:
-
guacamole
-
tacos z kurczakiem i guacamole
-
meksykańskie burrito
Zdrowe słodycze z awokado
Odpowiednio przyrządzone awokado – nie tracąc swoich prozdrowotnych właściwości – stanie się bazą do przygotowania pysznego deseru. Pałaszując je, łasuchy nawet nie będą podejrzewały, że jedzą zielony owoc. Sprawdź na przykład czekoladowy krem z awokado oraz mus czekoladowy z malinami.
Wiele innych pomysłów na to, jak wykorzystać awokado w kuchni, znajdziesz w Akademii Smaku.