Bulion warzywny
Rosół na bulionie warzywnym może być równie smaczny, jak ten mięsny. Trzeba tylko dobrze dobrać warzywa i przyprawy, by nasz wegański rosół był bardzo esencjonalny.
Jak zrobić bulion warzywny?
Podstawą rosołu na bulionie warzywnym są oczywiście warzywa z grupy włoszczyzny – marchew, seler korzeniowy, korzeń pietruszki, ziele pietruszki i lubczyku. Do tego warto dodać ziele angielskie, oczywiście nieco soli oraz pieprzu (najlepiej świeżo mielonego). A teraz uwaga – wegański rosół, by miał nutkę „mięsnego” smaku (umami), potrzebuje magicznego składnika w postaci sosu sojowego. Jego dodatek zapewni nam smak rosołu „jak u mamy”, ale jednak w wersji nowoczesnej.
Zupa na bulionie warzywnym – co warto przygotować?
Sam rosół na bulionie warzywnym, jeśli będzie gotowany długo i będzie zawierał dużo aromatycznych warzyw oraz przypraw, może być bardzo smaczny. Ale najczęściej gotujemy go po to, by w kolejnym kroku przygotować zupę. Na bulionie warzywnym mogą powstawać różnorakie zupy – fakt, że nasz rosół jest wegański, nie powinien nas w żaden sposób ograniczać.
Zanim jednak zaproponujemy kilka naszych ulubionych zup na warzywnym bulionie, musimy odpowiedzieć na pytanie, ile gotować bulion warzywny! A to istotna kwestia, bo im dłużej będzie się on gotował, tym więcej aromatu można z niego uzyskać. Na przykład rosół na mięsie już po około godzinie gotowania może być wystarczająco esencjonalny, zaś w przypadku rosołu wegańskiego minimum czasu gotowania to 3 godziny. Następnie można przygotować wiele pysznych dań – zarówno zupy, jak i risotta czy pasztety. Skorzystaj z poniższych przepisów na dania z bulionem warzywnym.