Klasyka polskiej kuchni - bitki wołowe w sosie
2 porcje
45 min
Łatwe
Bitki wołowe w sosie to chyba najbardziej popularne ciepłe polskie danie z wołowiny. Jedni je uwielbiają inni nienawidzą
Składniki
200 g plastry wołowiny
3 łyżka Olej rzepakowy
1.5 łyżka koncentrat bulionu warzywnego (lub kostka)
2 szt. suszony liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
1 łyżeczka mielona papryka słodka
0.5 l woda
1 szt. cebula
0.5 łyżeczka suszony tymianek
0.5 łyżeczka świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka mąka na zasmażkę
2 łyżka śmietana (opcjonalnie)
Klasyka polskiej kuchni - bitki wołowe w sosie
Klasyka polskiej kuchni - bitki wołowe w sosie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wołowinę rozbić na cienkie plastry. Nie zbyt mocno ale wyraźnie
Plastry położyć na rozgrzanej patelni (lub garnku) z dnem pokrytym olejem.
Mocno przysmażyć na silnym ogniu po obu stronach uważając aby nie przyległy do dna
Przełożyć do garnka lub jeśli smażone od razu w głębszym naczyniu zalać wodą. Dodać przyprawy i cebulę. Przykryć i dusić na małym ogniu (4-5 indukcja) przez 30 min aż będą miękkie.
Sos zaprawić klasyczną zasmażką (łyżeczka masła łyżeczka mąki przygotowana na patelni w formie pasty) lub śmietaną.
Kiedyś przez przypadek do sosu wsypałem też pół łyżeczki bardzo ostrej papryki (chayene). Nie dało się tego zjeść więc dodałem dwie łyżki śmietany 18%. Wyszedł zupełnie dobry sos śmietanowy - oczywiście bez zasmażki
Podawać z ziemniakami lub kaszą. Ogórek kiszony pasuje idealnie jako dodatek
Komentarze