Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Klasyka polskiej kuchni - bitki wołowe w sosie

Klasyka polskiej kuchni - bitki wołowe w sosie
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Bitki wołowe w sosie to chyba najbardziej popularne ciepłe polskie danie z wołowiny. Jedni je uwielbiają inni nienawidzą

Składniki

200 g plastry wołowiny
3 łyżka Olej rzepakowy
1.5 łyżka koncentrat bulionu warzywnego (lub kostka)
2 szt. suszony liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
1 łyżeczka mielona papryka słodka
0.5 l woda
1 szt. cebula
0.5 łyżeczka suszony tymianek
0.5 łyżeczka świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka mąka na zasmażkę
2 łyżka śmietana (opcjonalnie)

Opis wykonania

Wołowinę rozbić na cienkie plastry. Nie zbyt mocno ale wyraźnie Plastry położyć na rozgrzanej patelni (lub garnku) z dnem pokrytym olejem. Mocno przysmażyć na silnym ogniu po obu stronach uważając aby nie przyległy do dna Przełożyć do garnka lub jeśli smażone od razu w głębszym naczyniu zalać wodą. Dodać przyprawy i cebulę. Przykryć i dusić na małym ogniu (4-5 indukcja) przez 30 min aż będą miękkie. Sos zaprawić klasyczną zasmażką (łyżeczka masła łyżeczka mąki przygotowana na patelni w formie pasty) lub śmietaną. Kiedyś przez przypadek do sosu wsypałem też pół łyżeczki bardzo ostrej papryki (chayene). Nie dało się tego zjeść więc dodałem dwie łyżki śmietany 18%. Wyszedł zupełnie dobry sos śmietanowy - oczywiście bez zasmażki Podawać z ziemniakami lub kaszą. Ogórek kiszony pasuje idealnie jako dodatek
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Agnieszkaku
Ja swoje zabieliłam śmietaną. Podałam z kaszą i ćwikłą. Mięciutkie, polecam.