Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pasztet z ciecierzycy

Opis wykonania

Delikatna konsystencja i ciekawy smak to doskonała alternatywa dla mięsnych pasztetów.

Lekki i niskokaloryczny pasztet z ciecierzycy to nie tylko propozycja dla wegetarian, ale również świetny pomysł na urozmaicenie jadłospisu osób dbających o formę i odchudzających się.

Opis wykonania

Ciecierzycę zmiel na proszek przy pomocy blendera lub robota kuchennego. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, a następnie smaż na oleju. Gdy cebula zrobi się szklista, dodaj wszystkie pozostałe składniki. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 10-15 min. Całość należy często mieszać, aby się nie przypaliła ani nie przywarła do dna garnka. Gotowa masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeszcze ciepłą masę przełóż do foremki lub naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem lub wyłożonego papierem do pieczenia. Po ostygnięciu włóż pasztet do lodówki. Gdy całkowicie zastygnie jest gotowy do jedzenia.

TIP

Aby pasztet miał jednolitą i gładką konsystencję przed przełożeniem go do foremki, można zmiksować masę blenderem.
Nasiona ciecierzycy są bardzo twarde, dlatego do ich mielenia można wykorzystać młynek do kawy lub rozkruszyć je ręcznie tłuczkiem do mięsa.
Pasztet smakiem będzie bardziej przypominał wersje mięsną, gdy dodasz do niego łyżkę płatków drożdżowych.