Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Delikatna konsystencja i ciekawy smak to doskonała alternatywa dla mięsnych pasztetów.

Składniki

2 szklanka suchych nasion ciecierzycy
1/2 szt. cebuli
2 szt. ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
3 łyżka oleju
3 łyżka sosu sojowego
1 łyżka curry
pieprz
zioła prowansalskie
2,5 szklanka wody lub bulionu warzywnego
1 szt. foremka 10x25

Opis wykonania

Lekki i niskokaloryczny pasztet z ciecierzycy to nie tylko propozycja dla wegetarian, ale również świetny pomysł na urozmaicenie jadłospisu osób dbających o formę i odchudzających się.

Opis wykonania

Ciecierzycę zmiel na proszek przy pomocy blendera lub robota kuchennego. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, a następnie smaż na oleju. Gdy cebula zrobi się szklista, dodaj wszystkie pozostałe składniki. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 10-15 min. Całość należy często mieszać, aby się nie przypaliła ani nie przywarła do dna garnka. Gotowa masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeszcze ciepłą masę przełóż do foremki lub naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem lub wyłożonego papierem do pieczenia. Po ostygnięciu włóż pasztet do lodówki. Gdy całkowicie zastygnie jest gotowy do jedzenia.

TIP

Aby pasztet miał jednolitą i gładką konsystencję przed przełożeniem go do foremki, można zmiksować masę blenderem.
Nasiona ciecierzycy są bardzo twarde, dlatego do ich mielenia można wykorzystać młynek do kawy lub rozkruszyć je ręcznie tłuczkiem do mięsa.
Pasztet smakiem będzie bardziej przypominał wersje mięsną, gdy dodasz do niego łyżkę płatków drożdżowych.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Nie jestem wielbicielem pasztetów jednak ten sprawdzę ;)