Bułka
Domowe pieczywo jest świeże, chrupiące i zdrowe – zawsze znamy jego skład. Przepis na domowe bułki z wykorzystaniem drożdży lub zakwasu to pozycja nie tylko na okres zamknięcia czy...
Czytaj więcej
Domowe pieczywo jest świeże, chrupiące i zdrowe – zawsze znamy jego skład. Przepis na domowe bułki z wykorzystaniem drożdży lub zakwasu to pozycja nie tylko na okres zamknięcia czy niehandlowe niedziele. Jeśli raz spróbujesz domowych wypieków bez polepszaczy, będą stale gościć na twoim stole. Chrupiące, świeże domowe kajzerki możesz jeść, kiedy tylko zapragniesz, a do ich przygotowania nie potrzebujesz specjalnego sprzętu – wystarczy piekarnik oraz drożdże lub zakwas.
Jak upiec domowe bułki?
Nie trzeba być mistrzem w kuchni, by dowiedzieć, się, jak upiec bułki, a składniki dostępne są w każdym sklepie. W wersji podstawowej potrzebujesz drożdży lub zakwasu, mąki pszennej i wody, opcjonalnie możesz dodać składniki, które wzbogacą smak bułki. Przepis na bułki razowe przewiduje zamiast maki pszennej, mieszankę pszennej i razowej. Przed pieczeniem warto posypać pieczywo nasionami maku, sezamu lub słonecznika. O ile wyrastanie ciasta nieco trwa, o tyle samo pieczenie domowych bułeczek to zaledwie kwadrans, by ucieszyć domowników niepowtarzalnym smakiem domowego pieczywa.