Makrelowa pizza
3 porcje
25 min
Średnie
Pizza na spodzie z wędzonej makreli to nowe doznania smakowe. Idealne danie na pożywny posiłek.
Składniki
250 g wędzona makrela
0,5 szt. czerwona papryka
2 szt. jajka
5 łyżka mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850
1 garść kiełki rzodkiewki
2 szt. ząbki czosnku
2 łyżka płatki orkiszowe pełnoziarniste
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
2 łyżka nasiona chia
1 garść nać pietruszki
1 szczypta susz kopru
1 łyżka oliwa z oliwek
1 garść ziarenka słonecznika
300 g pomidorki papryczkowe
1 szt. ser camembert naturalny
1 garść szczypiorek
Makrelowa pizza
Makrelowa pizza
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Składniki na spód:
-250g wędzonej makreli,
-1/2 czerwonej papryki,
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
- garstka kiełków rzodkiewki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki płatków pełnoziarnistych orkiszowych,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- sól,
- pieprz
- 2 łyżki nasion chia,
- pietruszka,
- susz kopru
- 1 łyżka oliwy z oliwek.- pomidorki papryczkowe,
- ser camembert naturalny,
- szczypiorek
Wszystkie składniki mielimy, blendujemy. Uzyskaną masę wylewamy do foremki posypujemy ziarenkami słonecznika. Zapiekamy w temp 190 stopni przez 10 minut następnie wyciągamy i nakładamy:
- pomidorki papryczkowe,
- ser camembert naturalny,
Zapiekamy jeszcze 15 minut w temperaturze 190 stopni. Wyciągamy posypujemy szczypiorkiem i jemy :)
Komentarze